Første skridt i dit boligkøb er budgettet – tjek på nettet, hvad du kan købe for

Boligkoeb og laan

Man kan altid sidde i sofaen og drømme sig til det nye hus eller den nye lejlighed. Nogle gange er det en rar dagdrøm at tænke sig til lige præcis den rigtige stue, det rigtige antal værelser, måske bryggers, måske walk-in-closet. Så længe det bare er drømme, behøver man ikke at forholde sig til økonomien.

Så snart det bliver til mere et ønske end en drøm, kan det være en god idé at tænke lidt økonomi ind i sine ønsker. Det er så simpelt, at hvis man gerne vil kigge på noget, som man rent faktisk har mulighed for at bo i på et tidspunkt, skal man have råd til det.

For langt de fleste mennesker, betyder det, at man skal låne penge til den bolig, man gerne vil købe, men det er svært selv at regne ud, præcis hvor meget man kan låne. Heldigvis findes der en række værktøjer på nettet, som kan give dig et fingerpeg om, hvor stort du kan tillade dig at drømme.

Test med forskellige beregnere

Når man giver sig i kast med at bruge de forskellige beregnere, kan man med fordel prøve med et par forskellige beregnere. De giver nemlig ikke altid det samme resultat, selvom man taster de samme ting ind i beregnerne.

Det er naturligvis fordi, de forskellige beregnere har forskellige parametre med i deres beregninger. Hvad de enkelte låneudbydere vægter hvor højt i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, er forskelligt fra den ene til den anden.

Og det er også værd at bemærke, selvom det også står ved alle beregnerne, at beregningerne kun er vedledende. Vil man have egentlige tilbud, skal man gå til sin bank eller realkreditinstitut.

Eksempelvis siger Nordeas beregner en ting, mens Bolius’ siger en anden, og Jyske Banks siger en tredje, selvom det er de samme oplysninger, der er tastet ind. I et eksempel med 2 voksne, ingen børn, 1 bil, 700.000 i årlig indkomst før skat og 85.000 i udbetaling svinger de 3 bud mellem 1,7 millioner og 2,9 millioner.

Boliglånet tænkt ind i boligsøgningen

Koeb af bolig

Danske Bank har med deres boligside Sunday lavet en lidt anden indgang til det at beregne ens maksimale købspris. Her taster man sine oplysninger ind, og så får man et kort over boliger, og i stedet for får man vist de boliger, der er til salg i området, og der er angivet et overslag til forbrug i stedet for prisen.

På den måde kan man få et fingerpeg om, hvad man vil stå overfor økonomisk efter boligkøbet.

Ejendomsmæglerne er også godt med på den digitale front, da flere af dem har lavet store samlinger med boliger, som man kan søge i på forskellige måder, og nogle har endda lidt ekstra.

Eksempelvis har EDC mæglerne på nogle boliger lavet muligheden for, at man kan få en skitse over, hvordan sofaer cirka kan stå, hvordan køkkenet kunne se ud med andre låger og andet gulv, og på den måde kan man lettere forestille sig, hvordan man selv gerne vil have det.

Derfra er det nærliggende at finde en god lokal ejendomsmægler, som kan vejlede en til et godt boligkøb og snakke med banken om økonomien i de boliger, man forelsker sig i.