3 råd til at shoppe med god samvittighed

3-raad-til-at-shoppe-med-god-samvittighed-703x336

De fleste elsker at shoppe i et eller andet omfang. Hvis ikke det behøver at være i mange timer ad gangen, så måske bare lidt her og der eller online. De færreste bryder sig ikke om at købe noget nyt og lækkert til dem selv. Men hvis du er meget optaget af konsumerisme, miljø og velgørenhed, kan det godt være svært at have god samvittighed, når du har shoppet.

Tøjet er produceret i Bangladesh, make-uppen uden for EU og skoene i Thailand. Det klinger ikke rigtig af hverken velfærd eller bæredygtighed. Men man kan godt finde både tøj, sko og make-up produceret på en mere bæredygtig og sund måde, ligesom du selv kan tage nogle bæredygtige valg, når du shopper.

1: Vælg kvalitet over kvantitet

Dit tøjskab bugner af tøj derhjemme, og nu får du øje på et godt tilbud. 3 trøjer for 2 trøjers pris. Men mangler du virkelig 3 trøjer, eller ender du med at vælge en ekstra trøje bare for at få tilbuddet? Tag fornuften med dig ind i butikken.

Du kan også overveje om, du i stedet for 2 eller 3 trøjer kan få 1 trøje, der er mere lækker til samme pris som 2 eller 3 trøjer. På en måde har du brugt de samme penge, som du ville på tre trøjer, men fået 1 trøje i virkelig god kvalitet, som du kommer til at blive meget gladere for i det lange løb – og som det giver dig en god følelse at bruge, fordi du ved, at den er lidt særlig. Det gør dig også mere tilbøjelig til at passe godt på og ikke skrotte den, næste gang du finder et godt tilbud.

Når du vælger tøj af god kvalitet frem for at købe meget nyt, er du også med til at spare på ressourcerne. Ifølge miljøstyrelsen går der cirka 1.400 liter vand til produktionen af én t-shirt – derudover er der selve råvarerne, der er blevet forbrugt, samt at der går en masse forskellige kemikalier til produktionen – og fragt fra et af tredjeverdenslande og herop.

2: Vælg økologisk bomuld

Det lyder måske som noget værre hippievås, men bomuld kan også være certificeret økologisk. Især blandt børnetøj ser man ofte mærker som GOTS-certifikatet, der fortæller os forbrugere, at tøjet er fremstillet under fornuftige forhold. Det gælder både vilkårene for arbejderne i produktionen, men også omstændighederne, som tøjet er produceret under. Økologisk tøj er blandt andet produceret med et reduceret forbrug af vand. H&M er verdens største aftager af økologisk bomuld, men også Ellos og Vero Moda laver serier af tøj, der er bæredygtigt.

3: Gå efter kemifri makeup og skønhed

3-raad-til-at-shoppe-med-god-samvittighed-tekstbillede-703x336

Du udsætter din krop for rigtig meget, når du bruger et hav af skønhedsprodukter som en fast del af din beauty-rutine. Især for kvinder er det et problem, at alle de produkter, vi bruger, er propfyldte med kemikalier, der potentielt er hormonforstyrrende eller sundhedsskadelige på anden vis.

Hvis du bekymrer dig om, hvor mange kemikalier og giftstoffer, du ophober i din krop, kan du med fordel bruge Forbrugerrådet Tænks app, der hedder Kemiluppen. Den bruger du til at scanne stregkoden på et produkt, og så fortæller appen, om produktet indeholder skadelige stoffer, og hvilken type stoffer, der er tale om. Eksempelvis parfume er til at leve med, hvis man ikke ønsker at være parfumefri, mens de fleste gerne vil undgå hormonforstyrrende stoffer, hvis de får valgmuligheden!