5 gode råd mod menstruationssmerter

Menstruationssmerter kan være rigtig hårde

De fleste kvinder kender den strammende fornemmelse i underlivet, der ofte tyder på, at menstruationen er på vej. For nogle er menstruationssmerterne dog meget værre, end de er hos andre. Nogle er faktisk så plaget af smerter omkring menstruationen, at det tvinger dem til at tage to sygedage fra skole eller arbejde hver måned.

Menstruationssmerterne skyldes sammentrækninger i livmoderens muskulatur. Ekstreme smerter sker, når sammentrækningerne bliver ekstra krampagtige. Menstruationssmerterne udløses af kroppens signalstof kaldet prostaglandiner.

Hvis man oplever ekstreme menstruationssmerter, kan det være en god idé at søge læge. I nogle tilfælde kan smerterne nemlig skyldes organiske sygdomme som for eksempel endometriose.

Der findes dog heldigvis forskellige måder, hvorpå man kan lindre menstruationssmerterne. Nogle lykkedes med at indtage Ipren op til menstruationen, mens andre kvinder har brug for eksempelvis en varmepude.

1.      Øvelser mod menstruationssmerter

Visse øvelser kan lette menstruationssmerterneDen første metode der kan lindre menstruationssmerter, er en bestemt øvelse. Øvelsen går ud på, at man ligger sig på ryggen på gulvet, og placerer en stol foran sig. Derefter løfter man benene op i en ret vinkel, og hviler fødderne på stolen. Armene skal være placeret langs siden, og derefter skal man trække vejret dybt gennem næsen og puste ud af munden.

På den måde sætter man en lille stopper for sammentrækningerne, og man vil på få minutter mærke en lindring i smerterne.

2.      Motion

Motion er altid sund og godt, og det er altså også gældende, når man oplever menstruationssmerter. Det kan være uoverskueligt at skulle bevæge sig, når menstruationssmerterne er alle mest kraftige, men det kan altså give en lindrende fornemmelse.

Man behøver ikke løbe er halvmaraton for at forbedre smerterne. Det kræver blot en smule aktivitet og bevægelse. Man kan blandt andet gå tur, cykle eller dyrke afslappende motion som for eksempel yoga.

3.      Tag p-piller

P-piller fungerer som prævention, og beskytter kvinder mod uønsket graviditet. Det er dog ikke det eneste, som p-piller hjælper imod. P-pillerne kan nemlig også lindre menstruationssmerter, da de indeholder hormonerne ethinyløstradiol og gestagen. Hormonerne overtager funktionen fra kvinders oprindelige hormoner, og får, udover at lindre smerterne, også blødningen til at vare kortere tid og blive svagere.

4.      Ipren og andet smertestillende medicin

Smertestillende virker også mod menstruationssmerterDet virksomme stof i Ipren er Ibuprofen, og det er et effektivt middel mod menstruationssmerter. Ipren kan købes i håndkøb på både apoteker og hos almindelige dagligvarebutikker.

Man kan også kombinere Ibuprofen med Paracetamol for at opnå en mere effektiv virkning. Paracetamol findes i smertestillende medicin som for eksempel Panodil og Pinex.

Pillerne bør tages tre gange om dagen og helst i forbindelse med et måltid. Hvis man tager tabletterne på tom mave, kan det give mavesmerter, og dermed forværre minstruationssmerterne.

5.      Undgå koffein

Koffein får kvinders blodkar til at trække sig sammen, hvilket både gør blodgennemstrømningen mindre og menstruationssmerterne værre. Det er derfor en fordel at holde sig fra koffein op til sin menstruation, og mens den står på.

Koffein findes i mange drikke som for eksempel kaffe, kakao, sodavand og nogle former for te. Man kan med fordel skifte kaffen ud med urtete og pebermyntete, da det i nogle tilfælde faktisk kan hjælpe på menstruationssmerter.