Få en sundere hverdag med 5 simple råd

Det kan være svært at få en travl hverdag til at hænge sammen. Derfor falder langt de fleste af os også ind i nogle dårlige vaner, som vi ellers gerne var foruden. Derfor får du nu 5 simple (og klassiske) råd til, hvordan du (og din familie) kan få en sundere hverdag.

1. Spis sundt

Vi har alle hørt det tusind gange før: Spis sund mad. Det kan bare af og til være svært at leve efter, for det tager jo også tid, at skulle købe ind samt lave maden. Man har altid de bedste intentioner om, at man vil lave sund mad og generelt leve sundt, men når man så står i supermarkedet og skal købe ind, er der alligevel mange andre ting, der lokker.

De klassiske råd er selvfølgelig, at du skal lave en indkøbsseddel og holde dig til den. Du skal ikke handle på tom mave. Du skal købe ind til flere måltider (måske til en hel uge) ad gangen. Disse råd – og mange andre – har vi alle hørt masser af gange. De er da også gode at holde sig til, men de kan være svære at overholde i det daglige.

For at gøre det mere tiltalende at lave sund mad, kan du prøve at eksperimentere med forskellige krydderier, så dit ovnstegte kyllingebryst ikke kun bliver krydret med salt og peber hver gang. Prøv at bruge forskellige krydderier – også på dine grøntsager. Det gør det mere spændende at spise maden, og du føler, at du får en langt større variation.

Når du handler og alligevel kommer til at smide noget usundt i kurven, så gem det væk, når du kommer hjem i stedet for at kaste dig over det med det samme. Sørg for at det er gemt i et skab eller en skuffe, så du ikke bliver fristet af det hele tiden. Tillad dig selv at have en ugentlig cheatday, hvor du må tage fra dit ”lager”.

2. Drik vand

Sørg for at drikke nok vand hver dag. Du bør undgå at erstatte vand med sodavand eller andre drikke. Dermed ikke sagt, at du skal holde dig fra det, men sørg altid for, at du slukker tørsten i rent vand. Det er det sundeste for din krop.

Hvis du drikker meget sodavand i dag, vil du opleve, at når du udskifter det med vand, så vil du med tiden heller ikke føle en lige så stor sukkertrang eller behov for sodavand, som du eller gør. Derudover er vand også billigere end sodavand, hvilket jo kun er en bonus. For at motivere dig selv, kan du prøve at lægge de penge, du ellers ville have brugt på sodavand, i sparegrisen. Brug pengene på at forkæle dig selv i sidste ende – din belønning for at træffe det sunde valg.

3. Dyrk mere motion

Du ved det godt: Du skal bevæge dig mindst 30 minutter dagligt – og helst mere, hvis du har et stillesiddende arbejde. Det kan bare være svært at finde overskuddet, når du så kommer hjem fra arbejde, og også lige skal lave mad, vaske tøj og så videre.

Du ved også godt, at du ”bare” kan flette mere aktivitet ind i din hverdag: Tag trappen, stå af et stoppested før, stå op på arbejde i stedet for at sidde ned – listen er lang. Måske føler du også, at du gør alt det, men samtidig føler du ikke, at det er tilstrækkeligt.

En måde du kan motivere dig selv til at dyrke mere motion, er ved at investere i en aktivitetstracker. ”Åh nej, det er dyrt”, tænker du, men det er faktisk ikke tilfældet længere. Idomove GO+ er et eksempel på en billigere aktivitetstracker, som kan lige så meget som de dyrere mærker. Og så kan det også give besked om opkald og anden aktivitet på din telefon.

Med en aktivitetstracker kan du sætte mål for dig selv – fx at nå 10.000 skridt dagligt. Nogle aktivitetstrackere måler også, hvor mange etager, du går op; sæt dig et mål for at du skal gå 5, 10 eller 15 etager op hver dag. Du kan også konkurrere med dig selv, hvor du prøver at slå gårsdagens antal skridt. Du kan selvfølgelig også konkurrere med dine venner og familie. Gør det til en konkurrence eller gør det på anden måde sjovt at bevæge sig.

4. Få nok søvn

For at du kan få hele din hverdag til at hænge sammen, er det vigtigt, at du får nok søvn. Alle voksne har behov for 7-9 timers søvn – også selvom du selv tror, at du kan klare dig med mindre. Hvis du ikke får nok søvn, vil du være mere tilbøjelig til at træffe usunde valg. Du vil eksempelvis føle, at du har en trang til sukkerholdige ting. Får du nok søvn, vil du også føle et større overskud til at komme gennem hele dagen.

5. Dyrk dine hobbyer

… eller med andre ord: Gør dét, der gør dig glad. Kan du lide at læse? Så sørg for at give dig selv tid til at læse lidt hver dag. Det samme gælder, hvis du brænder for at tegne, male, hækle, strikke, spille spil, fotografere, bygge modelskibe, danse, svømme, fiske, spille musik og så videre. Det kan også være at du bliver glad af at læse godnathistorie for børnene – så sørg for, at du gør det. Giv dig selv tid til det, der betyder noget for dig.

Dine hobbyer kan også være, at du bare gerne vil besøge venner og familie. Så giv dig tid til dette. Bor de længere væk, kræver det nok lidt planlægning. Uanset hvad, skal du bare huske at prioritere det – så du ikke løber ind i ”Jeg har heller aldrig tid til noget af det, jeg gerne vil”.

Ved at give dig selv tid til dine hobbyer, vil du føle dig gladere i hverdagen – og det vil også give dig mere overskud. Selvfølgelig er der også mange andre ting, der skal laves; der skal fx vaskes tøj. Find en måde, som gør det lettere for dig, at gennemføre disse opgaver. Kan du lide at læse, så prøv at lytte til en lydbog, når du lægger tøj sammen.

Du kan få meget ud af at se positivt på de trælse opgaver, der er nødvendige, for at få hverdagen til at hænge sammen. Find en måde, hvorpå du føler, at du lettere kan komme gennem disse opgave, eksempelvis ved at distrahere dig selv med noget andet, i det omfang det er muligt. Føler du at det fylder for meget her og nu, kan du også bryde opgaverne op i mindre dele.