Arbejdsglæde er vigtigt – er du glad for dit arbejde?

arbejdsglaede

De fleste mennesker oplever at have gode og dårlige dage på deres arbejde, og mange har sandsynligvis prøvet at køre lidt sur i deres arbejde og arbejdsopgaver fra tid til anden. Men hvis du oplever, at du skal tvinge dig selv ud af døren hver morgen, når du skal på arbejde, kan det være et tegn på, at du ikke er tilfreds og glad for dit arbejde.

Vi bruger ca. en tredjedel af døgnets 24 timer på at være på arbejde, og derfor er det også vigtigt, at vi er glade for det. Arbejdsglæde er samtidig en vigtig faktor i den samlede livsglæde, hvorfor det også er vigtigt, at man er glad og tilfreds for sit arbejde.

Men lige så nødvendig arbejdsglæde er for dig og din livskvalitet, lige så vigtig er den faktisk også for din arbejdsgiver.

Din arbejdsglæde er vigtig for din arbejdsgiver

Medarbejdertilfredshed er lige så vigtigt for en virksomhed som kundetilfredshed. Utilfredse medarbejdere er umotiverede., hvilket gør, at de performer dårligere. Det kan have store negative konsekvenser for virksomhedens succes og vækst.

For at kunne realisere virksomhedens vision og målsætning er det nødvendigt med glade, motiverede medarbejdere. Det ved de fleste virksomheder efterhånden godt, og derfor er der også mange af dem, der prioriterer medarbejdertilfredshed og arbejdsglæde.

For at sikre at medarbejderne er glade for at gå på arbejde, er der derfor også mange virksomheder, der anvender et HR System, som kan bruges til at lave opfølgning på medarbejderne. Ved at lave opfølgning på medarbejdernes trivsel og arbejdsopgaver løbende, er det nemmere at tage dialogen sammen og snakke om, hvad der er godt, og hvad der skal gøres anderledes. Dette kan i sidste ende give gladere og mere motiverede medarbejdere, der kan løfte virksomheden og skabe vækst – og det er ofte målet for de fleste arbejdsgivere.

Din arbejdsgiver har derfor også stor interesse i, at du har det godt, og at du trives og er glad for dit arbejde.

udkoert-medarbejder

Er du glad i dit arbejde?

Er du i tvivl, om du er glad for dit arbejde, kan du forsøge at stille dig selv nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig med at vurdere din arbejdsglæde. Det kan eksempelvis være spørgsmål som:

  • Glæder du dig til at komme på arbejde?
  • Giver dit arbejde dig mulighed for personlig eller faglig udvikling?
  • Finder du tilfredsstillelse i dit arbejde?
  • Synes du, at dit arbejde er meningsfyldt?
  • Føler du, at du lykkedes med dit arbejde?
  • Er du en del af et fællesskab med nogle gode kollegaer?
  • Har du mulighed for sparring hos leder eller andre kollegaer?
  • Føler du, at dit arbejde giver dig mere energi, eller dræner det dig for energi?

Disse spørgsmål kan være vigtige at besvare, da både dine arbejdsopgaver, fællesskabet på arbejdspladsen, dine kollegaer og din leder kan have stor betydning for din arbejdsglæde.

Hvis du føler, at der tegner sig et billede af, at du ikke er tilfreds i dit job, og ikke længere føler en glæde ved dit arbejde, har du to muligheder; du kan sige op og finde nye udfordringer, eller du kan tage hånd om det og forsøge at finde din arbejdsglæde igen.

arbejdsglaede-og-medarbejdertilfredshed

Få arbejdsglæden tilbage

Vælger du den sidste løsning, kan det være en hjælp at huske på, at der er ting i livet, som man ikke er herre over. Man er dog selv herre over den indstilling, man har til tingene. Det betyder, at selvom du måske ikke er glad for dit arbejde i øjeblikket, kan du vælge at være glad. Arbejdsglæde er først og fremmest dit eget ansvar. Hvis du vælger at være glad, er der større sandsynlighed for, at du også bliver det.

Udover at vælge en positiv indstilling, kan du også forsøge at sprede arbejdsglæde til dine kollegaer. Det kan være at huske at sige godmorgen, rose dem, når de gør noget godt eller bringe dem en kop kaffe. Den lille gode gerning kan redde dine kollegaers dag, og du skaber et bedre arbejdsmiljø.

En tredje ting du kan gøre for at skabe mere arbejdsglæde for dig selv, er at huske på de gode ting. Når du går hjem fra arbejde, så prøv at skrive tre ting ned, som har givet dig arbejdsglæde den dag. Det behøver ikke være nogle store ting, lidt har også ret, men det kan hjælpe dig med at huske de gode ting, der har været i løbet af dagen.

En sidste ting du kan gøre er at lave en liste over de ting, som giver mere arbejdsglæde i hverdagen for dig. Det kan være mere fleksibilitet på arbejdspladsen, frugtordning, kaffemaskine, mere kommunikation og sparring eller nye udfordrende opgaver. Når du har lavet listen, kan du banke på døren ind til din chef og tage dialogen om, hvorvidt det er muligt at få lavet nogle ændringer, der kan give dig mere arbejdsglæde i din hverdag. Det kan være nervepirrende, men husk på, at din chef også er interesseret i at have glade og motiverede medarbejdere.