Din bolig er afgørende for dit helbred

Godt helbred i hjemmet

Der er i disse år meget fokus på sundhed i samfundet. Flere og flere forsøger at ændre deres kostvaner, og nogle vælger endda helt at droppe eksempelvis kød. Både for deres egen sundheds skyld, men ikke mindst for den globale sundhed, da særligt oksekød er kendt som en af de helt store CO2-syndere.

Sundhed handler for andre om, at man holder sin krop i gang med diverse fysiske aktiviteter. Hvad end det handler om at gå i fitnesscenter fire gange om ugen, eller om det i stedet er at indfører en fast søndagsgåtur på ti kilometer, så er det hele med til at holde kroppen i gang.

Vi gør med andre ord en hel masse for vores krop, for at den skal komme til at fungere optimalt, så vi undgår skader og livsstilssygdomme. Der er heller ingen tvivl om, at kost og motion er nogle af de afgørende faktorer, når det kommer til sundhed. Dog kan der også være en række udefrakommende faktorer, som man måske ikke tænker på i første omgang, men som kan spille ind i forhold til dit helbred.

Færdes du i et sundt miljø?

Hvis du færdes meget i stærkt trafikerede områder på gåben, så er det faktisk ikke så mærkeligt, hvis du synes, at du har problemer med vejrtrækningen. De fine partikler, som bliver udledt af eksempelvis biler og lastbiler kan nemlig være en årsag til vejrtrækningsproblemer og kan lede til sygdomme som eksempelvis astma.

Derfor har det også stor betydning, hvor du færdes til dagligt i forhold til at blive udsat for skadelige partikler. For selvom du måske bor op landet, kan det stadig have en stor negativ påvirkning, hvis du arbejder i eksempelvis København, og hver dag går gennem de mest trafikerede og derfor mest forurenede gader.

Bor og arbejder du derimod i en af de mindre byer i Danmark, eller som minimum væk fra de store trafikerede veje, er der mindre sandsynlighed for, at du bliver negativt påvirket af partiklerne.

Dit indeklima er vigtigt

Luft ud ved toejvask

Mens det kan være svært at gøre noget ved den luft man færdes i udenfor, har du stor indflydelse på dit indeklima. Indeklimaet har nemlig en stor betydning i forhold til om du trækker vejret ubesværet og undgår følgesygdomme.

Et godt indeklima handler grundlæggende om at sørge for, at det er cirkulation i den luft, du indånder. Derfor er det vigtigt, at du husker at lufte ud, gerne flere gange dagligt, i minimum fem minutter. Derudover skal du undgå fugt i boligen. Derfor er det eksempelvis en dårlig ide at tørre tøj indenfor.

Fugt er dog også noget, der kan sidde i bygningen, fordi den ikke er ordentligt vedligeholdt. Et problem, der kan afhjælpes ved jævnligt at få ført tilsyn med ejendommens stand. Bor du i andelsbolig- eller ejerforening kan det være en god ide med en vedligeholdelsesplan for ejendommen. På den måde er du sikret, at boligen er i god stand, samt at den bliver vedligeholdt på en måde, så problemer med eksempelvis fugt eller utætheder bliver opdaget i tide, så de bekæmpes hurtigt.