Første gang du køber bolig? Det skal du have styr på

Foerstegangskoebere

Når du er nået til det sted i dit liv, hvor du gerne vil eje din egen bolig, er der en masse overvejelser, der skal være styr på, inden du sætter din underskrift på et skøde. En af dem, der fylder meget hos førstegangskøbere, er naturligt nok økonomien.

Ser man lidt ud i fremtiden kan det ofte være en god investering at købe en bolig i stedet for at leje. Det skyldes, at du i en lejebolig hver måned mister penge. Derimod har du ikke mange bekymringer, fordi du ikke ejer boligen. Hvis du derimod ejer boligen, så får du – hvis alt går godt – et afkast på din bolig, når du engang sælger den. Det kan med andre ord blive penge værd at købe.

Men for det overhovedet kan lade sig gøre at købe, kræver det naturligvis, at du har nogle penge at købe for. De færreste førstegangskøbere har penge nok på bankkontoen til at købe en bolig kontant. Derfor kan det være nødvendigt at låne penge i realkreditinstitutter eller i banken.

Her er hovedreglen, at jo flere penge du skal låne, jo dyrere bliver det for dig. Banken er interesseret i at få deres penge tilbage hurtigst muligt og derfor skal du gøre dig klart, hvor meget du har råd til at betale af om måneden.

Få styr på dine behov

I umiddelbar forlængelse af økonomien er det naturligt at tænke over, hvad man egentligt har brug for i sin nye bolig. Det gælder både om, hvor mange værelser, hvor mange kvadratmeter og hvilken stand, man går efter. Dette er alle parametre, der også kan spille ind i forhold til prisen.

Derudover kan det være en ide at tænke over, om ens behov muligvis ændrer sig inde for en overskuelig årrække.  Det kan for eksempel være, at I for nyligt er blevet forældre, og derfor får behov for et ekstra værelse. Det kan også være, at I planlægger at blive det og behovet derfor risikere at opstå i fremtiden.

Man skal desuden gøre klart med sig selv, hvor meget man er villige til at gøre ved boligen, inden man flytter ind. Ønsker man med andre ord en indflytningsklar bolig eller kan man leve med, at der skal laves noget tømrer- eller murerarbejde, før boligen er klar til indflytning. Her er det værd at huske, at pris og kvalitet ofte hænger sammen. Så hvis du er villig til at købe et håndværkertilbud, er der også penge at spare.

Beliggenhed betyder meget for prisen

Belligenhed paa landet

Da de fleste mennesker bor i de store byer her i landet, er det også her boligpriserne er højst. Det skyldes simpelthen, at når det er populært at bo i et område, så er der flere om buddet, når en bolig skal sælges. De kan derfor byde hinanden op, for at få fingrene i en bolig i netop det område. Derfor kan det område du vælger have stor betydning for, hvor mange penge du skal regne med at fiske op af lommen.

Igen kan det være en god ide at se på dine behov. Er man interesseret i, at der skal være let adgang til skole og dagtilbud, dagligvareforretninger og natur, er det måske ikke storbyen, der er det bedste valg. Derudover kan det være, at man kan finde en bolig i en mindre by, som opfylder alle dine behov og som tilmed er markant billigere.

Har man eksempelvis tænkt sig, at man vil bo omkring Randers, kan det være en ide at besøge en mægler i nærområderne, eksempelvis en ejendomsmægler i Assentoft. En lokal mægler har nemlig det fulde overblik over deres område, og kan vise dig i retning af en bolig, der opfylder netop dine behov.