Forebyg feriemave og nyd ferien uden problemer

feriemave

Sommeren er ved at være et overstået kapitel. Men det betyder ikke, at ferien nødvendigvis er ovre. Rigtig mange danskere tager hver år på ferie i udlandet. I 2018 tog over 1,1 mio. danskere flyet til udlandet for at holde ferie. Har du selv planlagt en tur udenlands, er det dog en god idé at være godt velforberedt, for rigtig mange danskere oplever desværre at de for feriemave eller rejsediarré, når de rejser til de varme lande.

Selvom de fleste af os har prøvet det, er det de færreste, der har lyst til at tilbringe størstedelen af tiden på toilettet på en 14-dages ferie, som de har glædet sig til i flere måneder. Hvis du skal ud og rejse, er det derfor en rigtig god idé at forebygge feriemaven, så du kan nyde turen uden problemer.

Turistmave – et hyppigt ferieproblem

Turistmave eller feriemave er en af de mest almindelige sygdomme, som man kan risikere at blive smittet med, når tager på ferie – særligt til de mere eksotiske rejsemål. Feriemave skyldes som oftest, at vi bliver udsat for bakterier og vira i forbindelse med rejsen.

Den dårlige mave, der gør at du tilbringer store dele af din ferie på toilettet skyldes dog sjældent selve rejselandet. I stedet er det især rejsemåden og rejseadfærden, der gør, at vi bliver syge. Turistmaven skyldes nemlig i langt de fleste tilfælde, at man er blevet smittet med bakterier fra eksempelvis egne hænder, hvis de er blevet forurenede med bakterier efter et toiletbesøg. Risikoen for at blive smittet og blive syg med turistmave er desuden større, hvis du rejser under primitive forhold.

Rejsediarré er dog ikke farligt, og det kræver sjældent lægebehandling. Turistmave varer ca. 3-4 dage og går som oftest over af sig selv. Alligevel kan det være rigtig generende og ubehagelig og forvandle en smuk ferieoplevelse til et feriemareridt på kort tid.

person-paa-toilet

Forebyg og undgå feriemave

Selvom feriemave ofte skyldes dårlig hygiejne, kan du altså også godt blive syg af vand eller fødevarer på rejsedestination. Hvis maden er inficeret med bakterier eller hvis grøntsagerne er skyllet i vand fra hanen, kan det gøre dig syg og give dig feriemave med diarré og eventuelt opkast.

Foruden at sørge for, at du hele tiden har en god hygiejne, er det derfor også vigtigt, at du tænker over, hvad du drikker og spiser. Der er ikke nogen undersøgelser der direkte beviser, at du kan undgå at få rejsediarré, hvis du undgår at spise mad, der ikke er tilberedt ordentligt. Det betyder altså, at du godt kan spise skyllede grøntsager – men gør det med omtanke. Hvis du har en sart mave, kan det være en god idé at gå uden om lige præcis dem, og vælge at holde dig til de kogte grøntsager.

Hvis du gerne vil undgå den dårlige mave på ferien, kan det være en idé at forebygge – også allerede inden du tager af sted på ferien. Du kan eksempelvis forebygge med diverse produkter til rejsemave, der indeholder mælkesyrebakterier, som du kan tage både før, under og efter rejsen. Mælkesyrebakterierne hjælper dig nemlig med at holde ro og balance i mave-tarm systemet, så du kan nyde din ferie uden at skulle døjes med problemer med feriemave.