Skal I købe hus? Sådan forbereder I jer bedst muligt

huskoeb

Har du fundet dit drømmehus, og er det tiden for dig og din partner at flytte sammen i noget, der er lidt større end jeres toværelses lejlighed, er der forskellige praktiske ting, som I skal sørge for at tage højde for.

Når de fleste førstegangshuskøbere vælger hus, kigger de ofte på, hvor mange værelser der er i boligen, hvad boligen koster, og selvfølgelig beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Huset skal nemlig helst både være tæt på arbejdet, på børnenes institutioner, ikke ligge for tæt på motorveje eller andre larmende veje, ikke være for småt, være så billig som mulig, og selvfølgelig skal det helst have flere værelser og et stort køkken-alrum.

Det er naturligt for mange par, at de leder efter den perfekte drømmebolig, som deres børn kan vokse op i. Men når du skal købe hus, er der en hel del andet praktisk, som man skal tage højde for. Skal dig og din partner købe jeres første bolig, er der derfor nogle ting, som kan være rare at vide, inden I vælger at skrive under.

koeb-af-hus

Økonomien – lån, budget og udbetaling

Noget af det vigtigste, som kan være afgørende for, om I kan få jeres drømmehus er selve økonomien. De fleste får brug for at tage et lån, når de køber hus. I kan selv vælge, om I ønsker at tage et realkreditlån eller et banklån. Med et realkreditlån kan du låne op til 80 % af boligens salgsværdi, mens banken tilbyder lån op til 15 %. Når du køber hus, skal du desuden huske, at du som minimum selv skal kunne lægge 5 % i udbetalingen af den samlede købssum på huset.

Når I har valgt en låneudbyder, er det en god idé at lægge et budget inden I beder om et lån. I budgettet skal i medtage alle jeres indtægter og udgifter. Du vil sandsynligvis blive spurgt af banken om din jobsituation og løn, men banken skal desuden have oplysninger om alle dine udgifter og gæld. I budgettet skal du derfor medtage dine indtægter som løn og alle udgifter som dit SU-lån, der endnu ikke er betalt af, billån, forbrugslån – hvis du har sådan et – samt dine udgifter til forsikringer, fagforening, a-kasse, og hvad du nu ellers har af udgifter.

Når dette er på plads har du til sidst dit rådighedsbeløb, som er det beløb du har til rådighed hver måned til tøj, mad, uforudsete udgifter, caféture og andre fornøjelser. Som udgangspunkt er det sådan, at jo højere dit rådighedsbeløb er, jo mere kan du låne. Til gengæld er du ikke en ønskværdig kandidat til et lån, hvis du har en stor gæld med i bagagen.

Tilstandsrapport, ejerskifte og underskriften

Har I fået tildelt et lån af enten banken eller et realkreditselskab, kommer alt det juridiske og praktiske.

Medmindre huset er et nybyggeri, skal I når I køber et hus, have en tilstandsrapport, der beskriver, hvis der er nogle fejl eller mangler ved huset. På den baggrund skal I have en ejerskifteforsikring, der hjælper jer, hvis I opdager fejl og mangler ved huset på indflytningsdagen, som ikke allerede er beskrevet i tilstandsrapporten, og som I ikke allerede er bekendt med.

Når I har skrevet under på købsaftalen er den bindende. Dog kan I fortryde købet senest 6 hverdage efter, at I har skrevet under. Her skal I dog give sælger direkte besked og desuden betale sælgeren 1 % af købssummen.

penge-til-hus

Få hjælp og juridisk rådgivning

Det kan være ret uoverskueligt og svært at få overblik over, hvad man skal huske, når man skal købe hus – særligt fordi der er så mange juridiske dokumenter som tilstandsrapporten og ved dokumenter vedrørende ejerskifte, som der skal være styr på.

Skal du selv eller skal dig og din partner foretage et huskøb, bør I derfor overveje at få juridisk hjælp og rådgivning. En god advokat, der kan hjælpe og rådgive jer igennem hele købsprocessen er denne advokat i Skødstrup. De kan hjælpe jer med alt I har brug for hjælp og rådgivning til, når I skal købe fast ejendom.

Når I får juridisk rådgivning fra en advokat, kan I lade dem klare det juridiske arbejde, mens I selv kan pusle med jeres egne idéer til at få det hjem, I altid har ønsket jer.