Forskellen på rødvin og hvidvin
Rødvin og hvidvin er blandt de mest kendte typer af vine. Udover navnet adskiller sig fra hinanden, så er der også forskel på, hvordan henholdsvis rødvin og hvidvin bliver produceret.
Er du nysgerrig på at blive klogere på de to forskellige vintyper, kan du derfor med fordel læse med nedenfor, hvor vi kommer omkring forskellen mellem rødvin og hvidvin.
Rødvin
Rødvin er en vin, der fremstilles på blå(røde) vindruer. Når først de forskellige druer, der skal bruges til vinen, er høstet, bliver druerne presset. Ved rødvinsproduktion bliver druernes skind (skaller) kombineret med saften fra druerne under gæringen. Processen her er det, der giver rødvinen sin flotte røde farve og tanniner, der kommer fra drueskallerne. Tanninerne fra skallerne er det, der giver rødvinen den tørre smag og er samtidig det der gør, at vinen kan modnes i flasken i mange år.
Rødvine er typisk karakteriseret ved at have en blød og fyldig smag. Denne fremtrædende smag afhænger af, hvordan vinen fremstilles. Når en vin får ilt, forsvinder størstedelen af de mange frugt- og blomsternoter der er i vinen. For at rødvinen får den karakteristiske fyldige og nøddeagtige smag, kræver det derfor, at vinen får tilført mere ilt under processen. Dette gøres ved at benytte egetræsfade, der alder rødvinen ånde og dermed optage ilt.
Hvidvin
Hvidvin bliver oftest lavet på grønne druer, men faktisk er det ikke nødvendigt, at der bruges grønne druer for at vinen kan kalde sig hvidvin. Der kan også sagtens bruges røde/blå druer. Ved produktion af hvidvin bliver druernes skind siet fra saften, inden saften bliver gæret. Denne proces er det, der er med til at bestemme, om der er tale om rød- eller hvidvin. Denne gæringsproces er med til at give hvidvinen en mere lys farve og frisk smag. De forskellige typer sødme kan variere i de forskellige vine og druer, hvilket giver mange anvendelsesmuligheder for hvidvinen.
Der findes enkelte hvidvine, der er produceret med både saft og skind, og disse hvidvine har således også tanniner, som rødvinen har. Derudover vil du også indimellem kunne finde hvidvine, som udelukkende er produceret af grønne druer, hvilket vil fremgå af vinetiketten.
Hvidvinens smag er ofte karakteriseret af frugtige og blomsteragtige noter. Disse florale smagsnuancer fremkommer ved, at hvidvinen ikke får ilt, som rødvinen gør. For at undgå dette, bliver hvidvinen derfor lagret i ståltanke, som ikke giver vinen ilt, og dermed bibeholdes den frugtige smag i hvidvinen.
Serveringstemperatur for både rødvin og hvidvin
Der er stor forskel på, hvilken temperatur, en rødvin og hvidvin skal serveres ved. Rødvinen bliver ofte serveret ved stuetemperatur eller et par grader under dette, hvorimod hvidvinen oftest serveres en anelse køligere. Her skal den ideelle temperatur gerne ligge på mellem 7-13 grader. Den kølige temperatur er med til at fremhæve de forskellige noter i hvidvinen.
Hvilken vin skal du vælge?
Nu hvor du ved, hvordan de forskellige vine bliver fremstillet, og hvad der gør, at vinen får sin karakteristiske smag, er det måske tid til at finde ud af, hvilken du skal vælge. At vælge mellem rødvin og hvidvin er som at vælge mellem pærer og æbler. Nogle kan lide begge dele, mens andre foretrækker den ene fremfor den anden. Hvad du skal vælge afhænger derfor af dine præferencer og formålet. Skal du nyde en lækker middag med godt og rødt kød, kan det være lækkert med et par flaske gode rødvine, som eks. italienske vine fra Toscana. Drejer det sig om en forret med fisk eller en velkomstdrink, kan en hvidvin være at foretrække. Udforsk derfor de mange forskellige vine for at finde frem til, hvilken smag, du synes bedst om.