Alt du skal vide, når du overvejer at investere i en ny skorsten

Skorstene

Trænger din nuværende skorsten til en udskiftning, eller har du planer om at investere i en brændeovn? Der kan være mange grunde til at investere i en ny skorsten. Når du overvejer at investere i en skorsten, er der dog flere faktorer, du bør tage i betragtning.

Vi vil i denne artikel gennemgå, hvornår det er nødvendigt at investere i en ny skorsten, og hvilke andre overvejelser du bør gøre dig, når skal have ny skorsten.

Hvornår er en skorsten nødvendig?

Der kan være flere situationer, hvor det er nødvendigt at anskaffe en ny skorsten. Er din nuværende skorsten i stykker, er det selvfølgelig væsentligt, at den bliver udskiftet med en ny. Derudover er det nødvendigt med en skorsten, hvis du har en pejs, pilleovn eller brændeovn, eller du overvejer at investere i en af disse varmesystemer.

Skorstenens funktion er her at lede røg og andre partikler ud af huset og væk fra omgivelserne. Samtidig er skorstenens funktion også at trække luft ind for at skabe en optimal og ren forbrænding. Det er således også vigtigt, at der er et optimalt træk i skorstenen, da brændeovnen ellers ikke kan fungere tilstrækkeligt.

Hvad skal du overveje i forhold til valg af skorsten?

Skorsten paa hus

Når du skal vælge, hvilken skorsten du skal have, er der flere faktorer du bør overveje. Du bør blandt andet overveje:

  • Skorstenens materiale
  • Skorstenens design
  • Skorstenens mål

Skorstene kan være lavet af forskellige materialer, såsom mursten, stål eller isokern. Hvert materiale har sine fordele og ulemper. Det er derfor en god idé at undersøge disse og vælge det materiale, der passer til dine ønsker og behov.

Skorstene findes derudover i en række forskellige designs og mål. Her er det således en god idé at vælge et design, som du synes er flot. Her kan det desuden være en god idé at overveje, om brændeovnen og skorstenen skal passe sammen i forhold til materiale og design. Målene på skorstenen afhænger blandt andet af din brændeovn, men også af de gældende regler for skorstene til brændeovne.

Skal du have ny brændeovn, er det desuden væsentligt, at du vælger en skorsten, der passer til denne, så du sikrer en optimal funktion. Her kan forhandleren, hvor du har købt brændeovnen, ofte hjælpe dig med, hvilken skorsten der passer til din nye brændeovn.

Hvilke regler gælder der for skorstene?

Skal du have monteret en ny skorsten til din brændeovn, er det vigtigt, at du er bekendt med de regler der gælder i forhold til opførelse af nye skorstene. I Bygningsreglementet er der nemlig en række regler og krav til højden på nye skorstene.

Disse regler omfatter blandt andet, at skorstenen skal rage minimum en meter over kanten på vinduer og døre, at røgen fra skorstenen udledes lodret, og at skorstenen skal opføres minimum 2,5 meter fra skellet. Det er en god idé at gennemgå reglerne, inden du vælger at investere i en skorsten.

Hvad koster en skorsten?

Hvor meget en skorsten koster, afhænger af hvilken type skorsten du vælger. En muret skorsten kan koste omkring 30.000-40.000 kr. at få lavet, da der både er prisen til materialer og arbejdslønnen i forhold til at få muret skorstenen på huset. En stålskorsten koster mellem 3.000-6.000 kr., som dækker udgifter til både skorsten og røgrør.

Der er således en forholdsvis stor prisforskel, hvilket også er værd at have med i sine overvejelser, når du skal vælge, hvilken skorsten du skal have.