Husk at holde øje med lokalplaner, når du skal købe hus

Lokalplan for byområde

Når man skal købe hus, vil man gerne have, at ens penge vokser. Selvfølgelig skal man have et hus at bo i, det er derfor, man køber det, men man vil også gerne have, at prisen på huset stiger. På den måde får man flere penge ud, når man engang skal flytte fra huset igen.

Her er det en god idé at holde øje med de lokalplaner, der findes for områderne, man er interesserede i. Det behøver ikke altid være de helt lokale lokalplaner, som bestemmer noget om, hvad der er af krav og muligheder på bestemte veje.

Det er snarere den type planer, der fortæller noget om områder eller hele byer. Det kan nemlig have indflydelse på, hvad boligpriserne ender med at ligge på, når der skal sælges igen. Og den rigtige udvikling kan have stor indflydelse på huspriserne.

Ejendomsmæglerne ved mere

Ejendomsmægler kender lokalplanen

Det kan være et salgsargument for mange ejendomsmæglere, at man kigger på ”et område i rivende udvikling”, men det er ikke altid bare tom salgssnak. En by som Søften uden for Aarhus har været igennem meget udvikling, og i de senere år er byen ’flyttet’ så meget tættere på Aarhus, at huspriserne også følger med.

Den lokale ejendomsmægler i Auning vil kunne pege på planerne for Auning som hovedby i Norddjurs Kommune og forvente udvikling omkring byen. Selvom Auning lige nu ikke er en forstad til en større by, kan det meget vel være en anden version af den udvikling, som kan være med til at løfte boligpriserne.

Hvordan planerne er for forskellige områder, vil en ejendomsmægler kunne hjælpe med. Det er trods alt deres levebrød at kunne sælge områder, som deres huse ligger i, så de vil være opdaterede på, hvad der bliver vedtaget fra politisk side om diverse ting.

Går vi tilbage til Aarhus, kan den nye letbane let være med til at ændre boligpriserne i bestemte områder uden for byen. Med letbanen bliver det lettere at komme ind til byen, og det kan skabe en øget efterspørgsel i de områder, som letbanen kommer til at køre til og fra.

Forbindelsen til store byer eller potentiale selv

Busstoppested uden for storbyen

De ovenstående eksempler viser ganske godt, hvor man typisk kan komme til at opleve de store prisstigninger på boliger. Det er de store byer, der er dyre at bo i, og det er her, de fleste gerne vil hen – og derudover er der mange arbejdspladser.

Derfor er der efterspørgsel efter de områder, der ligger omkring Aarhus og København især, men også de resterende store byer, hvor forbindelsen til bykernerne er gode. Det kunne eksempelvis være ved etableringen af letbanen i og omkring Aarhus.

Ud over forbindelsen til de større byer er der også eksemplet med Auning, som i sig selv har vokseværk. Selvom man nok ikke skal sætte næsen op efter, at byen skal tage konkurrencen op med Randers, som ligger i byens relative nærhed, kan vokseværk i byen være med til at hæve boligpriserne.

Man kunne forestille sig, at der kom flere fritidsmuligheder, flere arbejdspladser og flere butikker, og når byen er større, er den i sig selv mere interessant for mange – det øger efterspørgslen, og det giver højere boligpriser.