Tommelfingerreglerne om smertestillende, du skal vide

Det skal du vide om smertestillende

En gang imellem har man ondt et eller andet sted, og så er det altså rart nok, at man kan gøre noget for at få det til at stoppe med at gøre ondt. Derfor har vi som menneskehed opfundet smertestillende medicin, men de fleste ved heldigvis, at vi ikke bare kan spiser smertestillende medicin, som var det slik.

Det måske allervigtigste råd omkring smertestillende medicin er, at man bør gøre, hvad man kan for at undgå et overforbrug. Tager man for meget smertestillende medicin, kan man faktisk ende med at få det, der hedder en medicinoverforbrugshovedpine.

Heldigvis behøver det ikke komme så langt ud for de fleste, og i denne artikel kan du blive klogere på, hvad du skal huske på, når du har ondt.

Forskellige aktive stoffer

I de forskellige typer af smertestillende præparater er der forskellige aktive stoffer. De virker forskelligt, og det er en rigtig god idé at lægge mærke til, om man har en effekt af den type, man tager, fordi man kan ikke vide på forhånd, om man får noget ud af det.

Tallet svinger lidt, men ifølge nogle er omkring halvdelen af danskerne ikke modtagelige for paracetamol, som ellers er det, man oftest anbefaler. Man anbefaler paracetamol, fordi det er det smertestillende præparat, som generelt har færrest bivirkninger.

Dog nytter det ikke meget, hvis man ikke får nogen effekt af det, så har man ikke oplevet smertelindring efter omkring en halv time, bør man forsøge sig med noget andet. Paracetamol findes i produkter som Panodil. Stoffet er febernedsættende og hjælper ved mange slags smerter.

Ibuprofen er et non-steroid antiinflammatorisk lægemiddel, som forkortes efter det engelske navn til NSAID. Det findes i produkter som Ipren. Den antiinflammatoriske effekt gør det oplagt til smerter ved sådan noget som forstuvninger og slag, og det er også et gigtmiddel – mange gener ved gigt har noget med inflammationen i leddene at gøre.

I Kodimagnyler og Treo finder man acetylsalicylsyre, som er et af de ældste smertestillende præparater, vi har. Det er også et NSAID og virker meget som ibuprofen, men i modsætning Kodimagnyl er der også kodein, som bliver til morfin i leveren, og i Treo er der koffein, hvilket gør det populært mod tømmermænd.

Tag smertestillende rigtigt

Tag smertestillende rigtigt

Det er vigtigt at følge de anvisninger, der følger med smertestillende produkter. Der er altid en vejledning i, hvor mange man må tage, hvor tit man må tage dem og den slags. Det skal man naturligvis følge, men der er også andre parametre at huske på.

Eksempelvis har nogle fået gjort det til en vane at tage Kodimagnyl sammen med andre stoffer, men her skal man være opmærksom. Sundhedsstyrelsen fraråder nemlig at tage acetylsalicylsyre, som er i Kodimagnyl og Treo sammen med andre NSAID’er. Styrelsen mener også, at man generelt ikke bør blande smertestillende, med mindre lægen har sagt god for det.

Derudover er der tilfælde, hvor en gel giver bedre mening end en pille. Det vil typisk være ved slagskader, forstuvninger, forstrækninger og den slags, hvor det smertestillende stof kan virke lokalt i stedet for at påvirke hele kroppen.