Husk din retshjælpsforsikring, hvis du ender med at skulle i retten

Retshjaelpsforsikring

For mange er det nok ikke en rar tanke, hvis man tænker på, at man skal i retten med et eller andet og stå foran en dommer. Det er nok ikke mange, der har tænkt på det, men hvis man har, kunne der godt komme lidt sved på panden.

Ubehaget ved at sidde til retssagen og høre argumenter for og imod sin sag kan man ikke gøre så meget ved, men til gengæld er der andre dele af processen, der kan gøres bedre. Det koster nemlig penge at føre en sag, som går til eksempelvis en advokat og til forskellige sagsomkostninger.

Heldigvis er der ofte hjælp at hente i ens egen forsikring, selvom det er en del af forsikringen, som mange ikke tænker over. Det er den del af forsikringen, som hedder retshjælpsforsikring, som kan hjælpe med at betale nogle af omkostningerne ved at føre en retssag.

Kan være inkluderet i mange forsikringer

En retshjælpsforsikring kan være en del af en række forskellige forsikringer, som langt de fleste har. Derfor kan det være, at man ikke har et separat punkt i forsikringens overskrifter, der hedder retshjælpsforsikring, men elementet er der nu tit alligevel.

Det kan findes både i familieforsikring, bilens kaskoforsikring, lystbådsforsikring og villa- og fritidshusforsikring, som domstol.dk skriver det.

Forsikringer er altid tilrådeligt, og i nogle tilfælde er det også lovpligtigt at have bestemte forsikringer, så de fleste vil have retshjælpsforsikring. Det springende punkt er snarere, om folk er klar over, at de har denne forsikring, som kan gøre det mere overkommeligt økonomisk at være i retten med en sag.

Det behøver ikke være en stor, voldsom sag, før man har brug for advokathjælp, og så er det rart at vide, at der er en begrænsning, der kan tage toppen af omkostningerne. Små ting som at afgøre skellet mellem to grunde kan ende i retten.

Advokaten hjælper dig på vej

Advokathjaelp

Faktisk behøver man ikke gøre så meget selv, hvis man gerne vil gøre brug af sin retshjælpsforsikring. Det er nemlig som regel advokaten, der står for kontakten med forsikringsselskabet, når man gør brug af sin retshjælpsforsikring.

Mere lavpraktisk foregår det som regel sådan, at når man går til sin advokat med sagen, snakker man med advokaten om, hvorvidt sagen vil være dækket af retshjælpsforsikringen. Der er nogle advokatydelser, som ikke er dækket af forsikringen, men hvis det er i privat regi, er der mange tilfælde, hvor sagen vil være dækket.

Hvis advokaten vurderer, at man er dækket af retshjælpsforsikringen, vil han eller hun få dit policenummer og andre relevante oplysninger, og så vil advokaten lave den egentlige forespørgsel til forsikringsselskabet. Vurderer forsikringsselskabet også, at sagen er dækket ind under forsikringen, så kører det sådan set.

Når det er tid til at få betalt udgifterne til retssagen, hjælper forsikringen med at dække omkostningerne, så man slipper noget billigere, end man ellers ville. Der er som regel en selvrisiko, som man naturligvis selv skal betale, men det er ofte en stor besparelse i forhold til den fulde pris, når man regner både salæret til advokaten, omkostningerne til retten og de andre udgifter sammen.