Kræftbehandling giver både fysiske og psykiske mén

kraeftbehandling-giver-baade-fysiske-og-psykiske-men-703x336

Op med 35.432 danskere får hvert år konstateret kræft. Langt de fleste danskere har haft sygdommen tæt inde på livet og enten oplevet det på sig selv, nære venner eller familiemedlemmer. Heldigvis er antallet af kræftpatienter, der bliver helbredt også stigende. Der findes flere forskellige behandlingsmuligheder til kræftpatienter. Den bedst egnede behandlingsmetode er individuel alt efter, hvilken kræftsygdom man har med at gøre. De mest almindelige behandlingsmetoder er operation, strålebehandling og kemoterapi.

Mange der har haft kræften tæt inde på livet, men er blevet helbredt, lever alligevel med forskellige gener efter behandlingsforløbet. Det kan være psykisk som angst og nedtrykthed eller træthed, nedsat appetit eller forskellige hudreaktioner. Der findes nemlig både psykiske konsekvenser og fysiske bivirkninger, når man bliver behandlet for kræft.

Bivirkninger efter strålebehandling

En af de mest bruge behandlingsmetoder er strålebehandling. De bruges da de slår kræftcellerne ihjel, men det er altså ikke kun kræftcellerne, de gør skade på. Strålerne er nemlig også skadelig for det væv og de muskler, der ligger omkring de område, som behandlingen er rettet imod. Bivirkningernes omfang afhænger af, hvor aggressiv den behandling man modtager er. De mest hyppige bivirkninger ved efter strålebehandling er:

  • Træthed
  • Hudreaktion
  • Nedsat appetit
  • Hårtab

Et kræftforløb er udmattende, og kan resultere i dårlig nattesøvn og stress, der alt sammen er med til at gøre kroppen træt. Derfor vil man i selve forløbet og efter endt behandling ofte føle sig træt, og ikke være i stand til at kunne magte og overskue de opgaver, som man kunne førhen.

Strålebehandlingen er meget hård ved huden uanset hvilket område behandlingen er rette imod. Der findes hudpleje til stråleskader som er skånsomme og parfume-fri. Derudover er de sæbefrie, og respekterer hudens pH-værdi, hvilket gør, at de giver næring til huden, og ikke får en udtørrende effekt.

Mange kræftpatienter lider, efter endt strålebehandling, også af nedsat appetit. Det kan derfor være en fordel at alliere sig med en diætist, så man er sikker på at få den næring, man har brug for i en tid, hvor kroppen i forvejen er svækket.

Hårtab er hårdt at håndtere – især for kvinder. Det kan føles som om, at man mister sin kvindelighed og en stor del af sin identitet i takt med at håret tabes. Det er dog – modsat kemoterapi – ikke i alle tilfælde af strålebehandling, at hårtab forekommer.

Psykiske bivirkninger

kraeftbehandling-giver-baade-fysiske-og-psykiske-men-tekstibllede-703x336

Der er ingen tvivl om, at det påvirker et menneske at blive diagnosticeret med en kræftsygdom. Hos mange fylder frygten og uvisheden en hel del, hvilket gør, at det bliver svært at finde fodfæste efter at have modtaget diagnosen.

Mange reagerer først lang tid efter et endt kræftforløb. Nogle af de psykiske reaktioner kan eksempelvis være:

  • Angst
  • Depression
  • Ensomhed

Det er helt almindeligt at have en masse spørgsmål efter et endt kræftforløb – også selvom behandlingen gik godt. Det er vigtigt at dele sine tanker med andre. I nogle tilfælde kan det være svært at inddrage de pårørende i de tanker, man kan have. Derfor kan det være en god idé at søge professionel hjælp, så man kan få bearbejdet den frygt eller de tanker man ofte har i forbindelse med kræftsygdommen mens den står på eller efter endt behandling.