Sensitiv hud og tendens til rødme? Sådan plejer du din hud

sensitiv-hud

I Danmark, hvor mange af os har skandinavisk hud, er ansigtsrødme et udbredt problem. Med en lys og sensitiv hud følger i mange tilfælde også en tendens til rødme, uanset om du så ellers har fedtet, tør eller kombineret hud.

Over halvdelen af alle kvinder, der henvender sig på de danske apoteker oplever, at de har sensitiv hud. Har du sensitiv hud og tendens til rødme, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du behandler din hud. Herunder kan du læse mere om nogle af kendetegnene ved sensitiv hud, og hvordan du bedst muligt behandler sensitiv hud med tendens til rødme.

Kendetegn ved sensitiv hud

At have sensitiv hud betyder, at din hud er mere skrøbelig og sårbar overfor eksterne faktorer såsom kulde, vind, forurening, stærkt krydret mad, alkohol eller parfume. Der findes forskellige typer sensitiv hud, og det er derfor også forskelligt, hvad man er følsom overfor. Selvom du måske ikke reagerer på alkohol eller parfume, kan du alligevel godt have sensitiv hud, hvis din hud reagerer på andre faktorer som eksempelvis miljømæssige påvirkninger.

Kendetegnet ved personer med sensitiv hud er dermed hyperreaktivitet, og det at deres hud er mere følsom overfor ydre påvirkninger end huden er hos personer med andre hudtyper. Personer med sensitiv hud oplever desuden følgende hudreaktioner, når huden udsættes for ovennævnte eksterne faktorer:

  • Kløen eller prikken i huden
  • Tendens til rødme
  • Varm eller brændende fornemmelse
  • Stramhed i huden

Oplever du nogle af disse kendetegn ved indtagelse af specifikke mad- og drikkevarer, ved vind og vejr eller ved kontakt med produkter med parfume eller lignende, er det sandsynligt, at du har sensitiv hud.

behandling-af-sensitiv-hud

Pleje af sensitiv hud med tendens til rødme

Fordi sensitiv hud er så følsom overfor ydre påvirkninger, kræver den særlig behandling. Undgå derfor at bruge parfumerede og skrappe hudplejeprodukter, der kan få huden til at slå ud og reagere.

Til din daglige hudplejerutine er det en god idé at bruge milde og parfumefri hudplejeprodukter, der er specielt egnet til sensitiv hud. Vælg en sæbefri ansigtsrens, da sæbe udtørrer og irriterer huden, eller vælg en rens, der ikke skal skylles af. Brug derefter termalsk kildevand til at spraye i ansigtet eller på en vatrondel for at fjerne ansigtsrensen. Herefter kan du bruge en ansigtscreme velegnet til sensitiv hud, der tilfører fugt til huden og mindsker irritation.

Har du sensitiv hud med tendens til rødme eller rosacea, kan det desuden være en god idé at benytte hudplejeprodukter specifikt lavet til sensitiv hud med tendens til rødme eller rosacea, som hjælper med at mindske rødme og inflammation i huden.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om din hud reagerer på de produkter du bruger. Hvis den begynder at klø, prikke eller bliver varm, kan det være, at du skal skifte over til et andet produkt, som du bedre kan tåle. Går du med makeup er det desuden vigtigt, at du ikke bruger makeup, der gør, at huden føles stram og ubehagelig.

Både hvad angår hudpleje og makeup, er det en god idé at vælge produkter specielt til sensitiv hud. Udover det må du prøve dig frem og lytte til din huds reaktioner for at finde ud af, hvilke makeup- og hudplejeprodukter, der fungerer bedst for dig og din hud.