5 gode råd til at håndtere gigt

5-gode-raad-til-at-haandtere-gigt-703Gigt er en sygdom som mange forbinder med en aldersrelateret sygdom. Med alderen er der da også mange, der oplever at få gigt, men virkeligheden er dog, at mange unge også bliver ramt. Der findes op imod 200 forskellige gigtsygdomme, men fælles for dem alle er, at de er kroniske. Slidgigt er den form for gigt, der oftest kommer med alderen.

Der er forskellige årsager til, at man får gigt. For nogen skyldes det en fejl i arvemassen, som betyder, at brusken nedbrydes hurtigere end normalt – og dette forårsager slidgigt. For andre skyldes det deres arbejde, som slider særligt på bestemte kropsdele; for eksempel får elitesportsudøvere ofte slidgigt i knæ og fodled.

Slidgigt skyldes altså, som ordet også siger, slid på leddene. Leddegigt, der er en anden form for gigt, skyldes en inflammatorisk tilstand i leddene – altså en betændelsestilstand. Det kan være svært at sige, hvad betændelsen skyldes, men her spiller livsstilen en rolle – særligt, hvis du er ryger. Det kan også skyldes en virus, der fremkalder ændringer i immunsystemet.

Gigt kan give mange smerter, men det er en sygdom, som du skal lære at leve med. Du vil opleve både gode og dårlige dage. Du får her 5 gode råd til, hvordan du kan få det bedre på trods af sygdommen.

1: Træn din bevægelighed

Med andre ord: dyrk motion. Har du gigt er det vigtigt, at du træner dine store muskelgrupper, da stærke muskler vil støtte op om de skadede led. Når de skadede led får denne støtte, vil du opleve, at dine smerter mindskes. Styrketræning kan altså være med til at holde din slidgigt på afstand.

Det er ikke kun dine muskler, du skal træne. Du skal også træne din kondition. Gennem konditionstræning vil du opleve, at du får mere energi til alle hverdagsopgaverne. Du holder også leddene i gang, hvilket også er med til at mindske smerterne.

2: Tab dig

beautiful young woman with big jeans

beautiful young woman with big jeans

Vejer du for meget? I så fald belaster du dine led, og dette kan betyde, at du forværrer din gigt – særligt hvis det er i ankler, knæ eller hofte, at du har gigt. Hvis du ikke har slidgigt (endnu), giver overvægt dig en øget risiko for, at du får det.

Overvægt fører ikke kun til gigt i benene. Fingerled og håndled kan også blive belastet på grund af overvægt. Dette skyldes, at dit fedtvæv udskiller hormoner, der kan have betydning for, hvor hurtigt bruskvævet nedbrydes.

3: Spis sundt

Sund mad kan ikke alene forebygge gigt, men det kan være med til at forebygge overvægt, som kan være en årsag til gigt. Derudover er du sikker på at få alle de næringsstoffer, som kroppen har behov for, hvis du spiser sundt og varieret.

Du har måske hørt om Gråstenerdiæten, som handler om, at spise masser af fisk, frugt og grønt. Fisk kan erstattes med fiskeolie. Fiskeolie har en gavnlig effekt på gigt, ligesom det også har mange andre fordele. Derudover rådes folk med gigt til at spise fuldkorn, magert kød og mindre sukker. Grundlæggende handler det om at tage sunde valg i forhold til sin kost.

4: Stop med at ryge

Rygning har vist sig at have en sammenhæng med særligt leddegigt. Der er altså forbundet en større risiko for at få leddegigt, hvis man ryger. Omvendt, hvis du allerede har leddegigt, så er der en forøget risiko for, at du forringer din tilstand. Derfor bør du stoppe med at ryge.

5: Lev med dine smerter

Gigt er en kronisk sygdom, der ikke kan behandles. Derfor skal du lære at leve med dine smerter. Lær dine smerter at kende: snak med din læge eller med gigtforeningen, så du kan blive klogere på din sygdom. Dette kan være med til, at du er mere afklaret med din sygdom, og at du dermed også bedre kan forholde dig til den og smerterne.

Der findes også en række medicinske midler, der kan hjælpe på smerterne. Smertestillende piller kan være gode på de dage, hvor smerterne er størst. Der findes også midler som Glucosamin, som er med til at modvirke brusknedbrydningen. Dermed ikke sagt, at nedbrydningen kan stoppes, men nedbrydningsperioden kan dog forlænges.