Blodtryk, fedtprocent og meget mere – hold øje med din egen sundhed

Sundhedstjek hos lægen

De fleste har et okay billede af, hvor sund man egentlig er. Man ved trods alt godt, hvad man spiser, hvor meget man bevæger sig og den slags, så i grove træk er det relativt ligetil at holde øje med sin egen sundhed ved at kigge på den måde, man lever sit liv på.

Man kan dog også gå skridtet videre, fordi der er nogle faktorer, som er svære at få øje på. Ingen kroppe er ens, og derfor er det også forskelligt, hvad der forårsager hvad i vores kroppe, og for nogle giver det rigtig god mening at holde lidt ekstra øje.

Ens blodtryk er et klassisk eksempel på et område, det for nogle giver god mening at kigge lidt ekstra på. Har man for højt blodtryk, er det fornuftigt at holde styr på det for at komme eventuelle gener og udfordringer i forkøbet.

Til det skal man selvfølgelig bruge noget måleudstyr, og blandt andre Omron er kendt for at lave en række forskellige typer måleapparater, som kan bruges. Omron laver dog ikke kun blodtryksapparater, men også skridttællere, fedtprocentmålere og meget mere.

Track dig selv

Self tracking med aktivitetstracker

Det er moderne at holde øje med sig selv og sin aktivitet, det man kalder self tracking. Det kan nogle gange være en god idé for at holde motivationen oppe, eksempelvis når det kommer til vægttab. Fedtprocent kan være en god ting at holde øje med.

Når man begynder at træne, begynder man nemlig at opbygge muskelmasse, og derfor kan man godt komme ud for, at man reelt ikke går så meget ned i vægt. Det kommer meget an på træningsformen, men man kan sagtens forestille sig, at selvom vægten står relativt stille, får man en sundere krop med mindre fedt.

Fedtprocenten derimod skulle gerne dale, og det er noget af det, man kan tracke. Det kræver lidt mere specialiseret udstyr end bare sin telefon, selvom smartphonen giver mange muligheder for at tracke sig selv.

Med den kan man tjekke skridt, puls aktivitet og meget mere, og man kan få en masse data på sig selv og sin sundhed.

Kig på de rette tal

BMI kan være en indikator for din sundhed

Hvor blodtrykket er relativt let at kigge på, er der andre tal, man skal være mere opmærksom på, hvordan man tolker. Hvis man tænker på noget som BMI, er det godt som en tommelfingerregel. BMI beskriver forholdet mellem højde og vægt, men som nævnt ovenfor kan vægten godt stå mere eller mindre stille, selvom man smider fedt.

Derfor kan man bruge BMI som et fingerpeg, men ikke noget endegyldigt. Når det kommer til fedtmængden i kroppen skal man også huske på, at det ikke er sundt at have for lidt fedt. Derfor skal man ikke stile mod at nå en fedtprocent på 0, men i stedet en sund mængde.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal holde øje med for at opnå eller opretholde en sund livsstil og en sund krop, kan du spørge ved din læge eller på et apotek, som kan hjælpe dig, eller alternativt engagere kostvejledere, personlige trænere og lignende.