Din guide til næsespray: Alt du skal vide om brug af næsespray

Naesespray

Næsespray er et almenkendt middel, som mange bruger til at øge luftgennemstrømningen i næsen, når næsen er sat til. Det er ét af mange midler, som kan være rare at have ved hånden, når man er ramt af en forkølelse, og den lille spray er derfor også at finde i mange danskeres toiletskab.

Er din næse stoppet til, og leder du efter et middel til at lindre din tilstoppede næse, kan en næsespray da også være en god hjælp. Det er dog vigtigt, at du bruger den efter anvisningerne, da du ellers kan risikere at blive afhængig af den.

Vi guider dig til alt, du skal vide om næsesprays. Vil du gerne vide mere om, hvad næsespray er, hvornår du kan bruge næsesprays, og hvordan du skal bruge den, skal du læse med herunder.

Hvad er næsespray?

En næsespray er et håndkøbslægemiddel, som kan anvendes i forbindelse med stoppet næse for at skabe en bedre luftgennemstrømning gennem næsen. Næsesprays fås i små sprayflasker, som indeholder omkring 10-15 ml.

Der findes flere slags næsesprays fra forskellige mærker og til forskellige anvendelsesbehov. Det betyder, at du kan bruge næsespray i flere sammenhænge, når du oplever at næsen er stoppet til.

Hvornår kan du bruge næsespray?

Stoppet næse kan være rigtig ubehageligt, særligt fordi det kan være svært at trække vejret ordentligt, når næsen er stoppet til. Samtidig kan tilstoppet næse også medføre hovedpine, ondt i ørerne og i værste fald bihulebetændelse. Det er derfor en god idé at gøre noget ved den tilstoppede næse, og her kan næsespray blandt andet være en hjælp.

Næsesprays kan både bruges, hvis man er ramt af en forkølelsesvirus eller i forbindelse med allergi. Ved forkølelse bliver næsen ofte tilstoppet, fordi kroppen forsøger at bekæmpe virussen, hvormed der dannes slim, og slimhinderne hæver op.

I den forbindelse kan en næsespray hjælpe med at reducere hævelsen i slimhinderne samt mindske ophobningen af slim. På den måde kan næsesprayen hjælpe med at skabe luft igennem næsen igen. På samme måde kan næsespray også bruges til lindring af stoppet næse ved bihulebetændelse.

Ved allergi kan næsen også stoppe til eller begynde at løbe, og det kan derfor være en hjælp at bruge en næsespray til at mindske kroppens overfølsomhedstilstand. I den forbindelse kan man vælge at bruge næsesprays, som hæmmer effekten af histamin, der frigives, når man får en allergisk reaktion.

Sådan bruger du næsespray

Kvinde bruger naesespray

Inden du begynder at bruge din næsespray, er det vigtigt, at du har valgt den rette næsespray. Det vil sige, at hvis du ønsker at bruge en næsespray i forbindelse med allergi, skal du vælge en næsespray, der egner sig specifikt til dette, og ligeså hvis du ønsker at bruge en næsespray i forbindelse med en forkølelse.

Når du skal til at bruge næsesprayen er det altid en god idé at have pudset næsen, så det værste snot er væk. Dette gør det også lettere for næsesprayen at virke. Ved første gang du skal bruge den, skal du lige trykke på den et par gange, så den virker, og er klar til at spraye.

Når sprayen er klar, sætter du spidsen af næsesprayen mod næseboret, bøjer hovedet let forover og sprayer indholdet op i næsen. Dette gøres også ved det andet næsebor. Når du sprayer med næsesprayen, er det en god idé at holde næsesprayen lodret, da du dermed bedre kan dosere korrekt.

Hvor mange pust du skal bruge til hvert næsebor afhænger af, hvilken type næsespray du bruger. Det er derfor også en god idé altid at læse indlægssedlen, inden du går i gang med at bruge næsesprayen.

Pas på ikke at blive afhængig

Brugen af næsespray kan være en god hjælp til at lindre en tilstoppet næse, men det er vigtigt kun at bruge den, når det er nødvendigt. Selvom det kan være rart at bruge næsesprayen i stedet for at pudse næse til at få luft til næsen igen, er det vigtigt, at du ikke bruger den i længere tid, end hvad der står i indlægssedlen. I de fleste tilfælde vil dette være 10 dage.

Næsesprays trækker slimhinderne i næsen sammen, hvorefter de udvider sig igen, når du ikke længere bruger næsespray. Hvis du bruger næsesprayen i længere tid end de 10 dage, kan du dog risikere, at slimhinderne udvider sig mere end de bør, hvilket kan gøre det sværere at få luft gennem næsen. Dette kan lede til, at du bliver ved med at anvende næsespray, og dermed bliver afhængig af at bruge den.

Det er derfor vigtigt, at du ikke bruger den i længere tid end angivet, også selvom du ikke er ovre din allergi eller forkølelse. Det er heller ikke nogen god idé at bruge næsesprays forebyggende, da du risikerer ikke at kunne slippe af med den igen.