Guide til hoste: Hvorfor hoster man, og hvad kan man gøre?

Kvinde med hoste

Du har sandsynligvis prøvet at få et hosteanfald, når du har drukket eller spist noget, som du derefter fik galt i halsen. Det skyldes en refleks, som har til formål at forhindre, at fremmedlegemer ikke sætter sig fast i halsen.

Men hvad så når du hoster, og det ikke skyldes, at du har fået noget galt i halsen? I det tilfælde kan det skyldes, at du er blevet ramt af sygdom som for eksempel en forkølelse. Her er hosten med til at sikre, at virussen ikke sætter sig fast og udvikler sig yderligere.

Hoste kan dog også skyldes en række andre ting, men opstår stadig som en refleks for at fjerne bakterier, fremmedlegemer, virus og lignende fra luftvejene. Hoste er således en god ting, selvom den kan være rigtig irriterende til tider. Bliv klogere på de forskellige typer hoste, og hvilke årsager der kan være til det, herunder.

Hvilke typer hoste findes der?

Der findes overordnet to forskellige slags hoste: Våd hoste/ hoste med slim og tør hoste. Hoste med slim bliver også kaldt produktiv hoste, og skyldes en infektion eller virus i luftvejene. Ved våd hoste dannes der noget gulligt eller grønligt slim, som kan sætte sig i halsen eller i lungerne. Hvis slimen er kommet ned i lungerne, kan det være tegn på fx lungebetændelse.

Tør hoste skyldes en infektion i de øvre luftveje, som kan give en irriteret hals og krillerhoste. Tør hoste kommer ofte, hvis man er blevet ramt af en forkølelse, men kan efterfølgende udvikle sig til at blive hoste med slim, i takt med at infektionen udvikler sig.

Hvad skyldes hoste?

Hoste kan have mange forskellige årsager. Udover at man hoster, hvis man får noget galt i halsen, vil hoste typisk opstå som følge af en infektion eller sygdom. Der kan dog også være andre årsager. Herunder har vi samlet de mest almindelige årsager til hoste.

  • Forkølelse

Når man bliver ramt af en forkølelsesvirus, følger der en række af symptomer med, herunder snottet næse, nysen, ondt i halsen og hoste. Forkølelse er en af de primære årsager til hoste, da kroppen forsøger at forhindre at virussen sætter sig.

  • Lungebetændelse

Oplever du hoste med slim, kan der være tale om lungebetændelse. I mange tilfælde opstår lungebetændelse, fordi forkølelsen har udviklet sig, og du kan således opleve at få åndedrætsbesvær, brystsmerter og feber foruden hoste.

  • Covid-19

Har du tør hoste, kan det skyldes, at du er blevet smittet med Covid-19. Corona er først kommet til gennem de senere år, men er stormet frem med fuld kraft. Rigtig mange oplever at blive smittet med Covid-19, hvoraf symptomerne blandt andet er feber, smerter i musklerne, ondt i halsen og hoste.

Mand med covid-19

  • Bihulebetændelse

Hvis din forkølelse har udviklet sig, kan du også risikere at have fået bihulebetændelse. Bihulebetændelse giver symptomer som stoppet næse, hoste samt ondt i bihulerne og ved panden.

  • Allergi

I forårs- og sommermånederne er der rigtig mange, der bliver ramt af pollenallergi, da pollensæsonen ligger på dette tidspunkt. Er du ramt af pollenallergi, vil du opleve symptomer såsom røde og våde øjne, vejrtrækningsbesvær og hoste.

  • Rygning

Rygning kan også være en årsag til hoste. Rigtig mange rygere får hoste med slim, særligt om morgenen. Det skyldes, at kroppen forsøger at hoste bakterier og stoffer fra cigaretterne op, da de skader lungerne.

Hvor lang tid varer hoste?

Varigheden af hoste afhænger i høj grad af, hvad der er årsagen bag. Hvis din hoste skyldes sygdom eller en infektion, vil der typisk gå mellem en uge til 4-6 uger. Hvis din hoste varer længere end dette, kan det være en god idé at søge læge, da der kan være andre årsager til din hoste.

Hvis din hoste skyldes allergi, kan du dog risikere, at hosten varer længere tid. I det tilfælde vil hosten ofte vare ved gennem hele pollensæsonen. Skyldes din hoste rygning, kan du ligeledes opleve, at hosten varer mere end de 4-6 uger.

Hvordan kan man lindre hoste?

Hvis du ønsker at lindre din hoste, er det først og fremmest væsentligt, at du finder ud af, om din hoste er tør eller med slim. Tør hoste kan lindres med hostestillende midler såsom sugetabletter, halstabletter eller hostesaft, der kan lindre kriller i halsen, hoste og ondt i halsen.

Ved hoste med slim er det vigtigt at sørge for at hoste slimen op. Til dette kan slimløsende hostemidler være en hjælp. Disse gør den seje slim i halsen mere tyndtflydende, hvilket kan gøre det nemmere at hoste slimen op.