Tre fordele ved en tilstandsrapport

tilstandsrapportHvorfor er det egentlig en god idé med en tilstandsrapport? Er den egentlig så vigtig?

Hvis du skal sælge din bolig, men er i tvivl om det kan svar sig for dig at få udarbejdet en tilstandsrapport, så kan du godt tro om igen. Det er nemlig et af de punkter, du ikke bør spare på.

Her får du listen med 3 fordele ved at få udarbejdet en tilstandsrapport.

Slip for ansvar for mangler

Når en bolig sælges, og den nye køber overtager boligen, kan der med tiden opstå nogle fejl og mangler, som du måske ikke var/er klar over. Som sælger af en bolig bliver du holdt ansvarlig på disse mangler i op til 10 år, efter boligen er solgt. Vil du gerne undgå dette, som de fleste formentlig gerne vil, kan du med god grund få udarbejdet en tilstandsrapport. Med denne kan du få et klart overblik over boligens skader eller mangler. Når du har fået udarbejdet en tilstandsrapport kan du herefter få tegnet en ejerskifteforsikring.

Som en del af huseftersynsordningen gælder der visse regler, hvilket betyder, at du ikke kan tegne en ejerskifteforsikring uden en tilstandsrapport. Vil du derfor gerne slippe for et 10-årigt mangelansvar, så skal du tegne en ejerskrifteforsikring og samtidig tilbyde at betale for halvdelen af denne sammen med køber.

Giver køber tryghed

Det er efterhånden de færreste boligsælgere, der fravælger tilstandsrapporten af én simpel grund. En tilstandsrapport giver nemlig dine potentielle købere en tryghed i bolighandlen. De ved, hvad de går ind til baseret på rapporten, og du hæfter ikke for fejl og mangler ved boligen. Derfor er der altså rigelig med grund til at få udarbejdet en tilstandsrapport, når du skal sælge din bolig.

Når du som sælger vælger at få udarbejdet en tilstandsrapport sammen med de øvrige dokumenter, vil du ovenikøbet også have lettere ved at finde en køber til boligen. Det skyldes selvfølgelig, at de som nævnt, er mere trygge i handlen, og derfor godt vil købe. Har du allerede rapporten klar, inden den første køber melder sig, risikerer du ikke, at de falder fra, fordi de skal vente på at få rapporten. Få derfor lavet rapporten med det samme, du sætter din bolig til salg, så du er klar til dine købere kigger forbi.

Du er klar over boligens tilstand

En tilstandsrapport er vigtig for køberne, så de har mulighed for at se, hvilken tilstand din bolig er i. Men den er faktisk også rigtig vigtigt for dig som sælger. Det er den bl.a. fordi, du får mulighed for selv at blive klar over, hvordan det står til med boligen. Når du er klar over boligens tilstand ved du også, om det evt. kan påvirke prisen eller om det er nødvendigt for dig at reparere, inden boligen skal sælges. Derfor kan en tilstandsrapport komme både køber og sælger til gode.

Brug en uvildig bygningssagkyndig

bygningssagkyndigNår du skal have udarbejdet dine dokumenter, herunder bl.a. tilstandsrapporten, er det vigtigt, at du benytter dig af en uvildig part. På den måde sikrer du dig, at rapporten bliver udarbejdet korrekt, hvilket giver både dig og køber mere tryghed.