Din opskrift på en nem og hyggelig have

nem hyggelig have

De fleste af os vil gerne have en hyggelig have, der har atmosfære og en hyggelig stemning, og som indbyder til lange lune sommeraftener. Det er dog ikke altid, at vores forventninger til haven hænger sammen med den tid, som vi gerne vil bruge på den.

For de fleste er havearbejde langt nede på to do listen, og når det danske vejr endeligt er godt, er det de færreste der vil bruge tiden på hårdt arbejde i haven. Det er dog muligt at få en hyggelig have med naturlige anlæg, uden at skulle lægge mange timers arbejde i det. Det handler blot om at være kreativ, og vælge løsninger, der gør det nemmere at holde haven på sigt.

Anlæg små bede der er nemme at passe

Når vi laver bede har vi det tit med at anlægge alt for store bede, men det gør altså ikke haven mere nem at passe. Når havens anlæg bliver for store, kan det være mere tidskrævende at passe, og så kan man hurtigt lade haven stå hen.

Som udgangspunkt kan man sætte anlæg i haven, der er på en størrelse, så man kan komme igennem det på en halv time. På den måde bliver tiden, der er brugt på bedene ikke meget, og så er det nemt at holde en have, der er lidt mere spændende end blot en græsplæne.

Hvis bedene er for store, bliver de uoverskuelige, og så forsvinder glæden ved havearbejdet lige så hurtigt, som det er kommet. Det handler om at opbygge en have, der er nem at holde, og som indeholder de løsninger, der giver mening. På den måde stiller man ikke for høje krav til sig selv, når haven skal passes.

Vælg de rigtige planter

planter valg

En dejlig have med en hyggelig atmosfære kræver ofte et par planter. På den måde skabes der nemlig stemning, og haven virker mere naturlig og levende. Planter behøver ikke nødvendigvis at være mere tidskrævende, men det handler i høj grad om hvilke planter man vælger.

Det kan nemlig være en fordel at vælge mange af de samme planter frem for at plante flere forskellige. Der er flere fordele ved at plante flere planter af samme slags. Først og fremmest slipper man for en del arbejde, idet man ikke behøver at begrænse væksten på de enkelte planter.

Derudover opnår man en ensartet flade, når der ikke er et hav af forskellige planter i havens anlæg. På den måde opnår man ro og harmoni samtidig med, at der er liv og i bedene.

Afgræns ukrudtet

Noget af det værste og mest tidskrævende for haveejere er ukrudt. Det vokser vildt, og når man først har nedprioriteret det, bliver det langt mere uoverskueligt at komme i gang med at fjerne det. Man kan derfor med fordel vælge løsninger, der gør det nemmere at holde ukrudtet nede.

For at afgrænse det kan man lave barrierer for ukrudtet, så det kun kan vokse vildt i en lille del af haven. Barrieren kan laves i græs, så haven bliver lidt mindre, og giver et mere naturligt udtryk.