Sådan bliver du kloakmester

klokamester

Som kloakmester udfører man alle former for opgaver og arbejde i en kloak for både husejere og boligforeninger. Der findes flere forskellige stillingebetegnelser som blandt andet omfatter kloakmester, kloakmontør og skadedyrskonsulent.

En stor del af arbejdet går ud på at finde fejl i gamle kloakledninger samt at rense og komme fejlene til livs. Arbejdet med en kloak er praktisk, og det er derfor afgørende, at man er praktisk anlagt samt fysisk stærk, da det kan være et fysisk anstrengende arbejde.

Uddannelse

Det er ikke alle, der kan komme ind på uddannelsen til kloakmester. Der er nemlig nogle adgangskrav, der skal indfries inden man kan søge om optagelse. Man skal nemlig have en baggrund med en anden uddannelse. Du kan søge om adgang til kloakmesteruddannelsen med disse uddannelser i bagagen:

  • Bygningskonstruktør
  • VVS’er
  • Murer
  • Struktør

kloakmester vvs arbejder

Du kan dog også blive optaget med erhvervserfaring, men det kræver, at du har arbejdet med noget lignende i minimum to år.

Uddannelsen består både af teori og praksis. I det teoretiske kursus får man som studerende indblik i eksamenspensummet. Ofte er standarder, lovgivninger på området, rørløsning og rørtyper en del af eksamenspensummet.

Det praktiske kursus i uddannelsen til kloakmester omfatter sikkerhed i arbejder med kloak, ledningsarbejde, opbygning af brøndbunde, svejsning og overgangsløsninger.

Uddannelsen tages ofte som et deltidsstudie, hvilket betyder, at man kan være i beskæftigelse sideløbende med uddannelsen. Der er flere grunde til, at det er deltidsløsningen der oftest vælges, men hovedårsagen må siges at være, at uddannelsen kræver deltagerbetaling og dermed ikke giver adgang til statens uddannelsesstøtte.

Uddannelsen til kloakmester foregår på Dansk Teknologisk Institut, men kan også foregå på andre uddannelsessteder som for eksempel EUC, Aarhus TECH og tekniske skoler.

Når både det praktiske kursus og det teoretiske kursus er afsluttet, skal man til eksamen – både i det praktiske og teoretiske arbejde med kloak. Derefter får man et bevis for hver af prøverne samt et samlet bevis, når både den praktiske og teoretiske del er bestået.

Dit arbejde som kloakmester

Som kloakmester kan man både arbejde i murerfirmaer, kloakfirmaer, kommunalt eller i entreprenørvirksomheder. Hvis man arbejder i det offentlige, vil det typisk være i kommunens tekniske forvaltning, hvor arbejdet primært vil bestå i tilsyn af kloakrensningsanlæg.

Det er sjældent, at kloakmestre udelukkende arbejder med kloak. Det vil ofte være i kombination med VVS-arbejde, entreprenørarbejde, anlægsgartner eller i et slamsugerfirma og på maskinstationer. Hvis man ønsker at springe ud som selvstændig, vil opgaverne primært være på private husejere og boligselskaber.

Hverdagen vil altså ikke kun dreje sig om opgaver inden for kloak, men når det gør, vil man typisk skulle kunne bruge forskellige instrumenter til at afsætter højder og linjer samt at grave op til både brønde og rør. I nogle områder skal man desuden kunne anlægge en samletanke eller et nedsivningsanlæg. Det er vigtigt, at man er med på de forskellige love og regler på arbejdet – særligt de krav der er inden for det miljømæssige aspekt.