Er dine karrieremuligheder uden for de store byer?

Karrieremuligheder

Som nyuddannet kan det virke uoverskueligt at skulle i gang med jobsøgningen, og det føles ofte som om, at der er rigtig mange kandidater som stillingerne i de store byer. Når man som studerende har boet i Danmarks studiebyer som for eksempel Aarhus, København eller Odense hele sin studetid, er det største ønske ofte at finde et job i cykelafstand, som man har været vant til på studiet.

Det er bare sådan, at man som nyuddannet i forvejen som oftest står bagerst i køen, når de ledige stillinger skal besættes. Selvom det kan virke som et nederlag ikke at få de første job man søger i den by, som man bor i, kan det måske være, at man skal pakke trangen til præstation væk og i stedet åbne øjnene for alle de mange muligheder der er rundt om de store byer.

Odder, Horsens og Vejle er alle byer i en halv times kørselsafstand til Aarhus, som alle har industri og virksomheder, der måske kan åbne en karrieremulighed for de nyuddannede. Det samme er gældende på Sydfyn og i Assens, hvis man altså har studeret og boet i Odense.

Bo i storbyen og brug de små byer

Karrieremulighederne kan altså være mange, hvis man vælger at kigge km ud i horisonten. Selvom urbaniseringen i disse år er på sit højeste, begrænser det altså ikke muligheden for at bruge de mindre byer, der omringer de danske storbyer som for eksempel Aarhus.

Vi ser der i mange tilfælde. Golfmedlemskabet bliver for dyrt i storbyerne, og man bruger derfor de mindre byer, så man stadig kan være mere. I opmagasineringsbranchen ser man samme tendens. Mennesker der er bosat i storbyerne bor mindre og har brug for at få opmagasineret deres ting. Til det lejer de for eksempel depotrum i Odder, selvom de bor i Aarhus.

Man bruger altså som storbyboer de mindre omkringliggende byer til alt fra leje af depotrum til medlemskab i golfklubben – så hvorfor ikke bruge dem, når det kommer til job og karriere?

Det første job er det vigtigste

Det er et faktum, at det er nemmere at få et job, når man i forvejen er i job. Så selvom man som 12-tals-studerende havde forudset at skulle arbejde i en stor international virksomhed beliggende i storbyen, så er det altså ikke altid sådan, når virkeligheden sætter ind.

I stedet for at opleve nederlag på nederlag skal man måske finde sin første jobmulighed i de omkringliggende byer, og derfra søge videre til det, man har drømt om. Men hvem ved – det kan også være, at et job i en mindre virksomhed i en mindre by, kan give dig som ung den karriere og det ansvar, som du føler dig parat til at påtage dig?