Dyr og mennesker skal nogle gange behandles for de samme ting

Dyr og mennesker skal nogle gange behandles for det samme

Mange, som ikke selv har dyr, tænker ikke over, at vores pelsede, fjerbeklædte eller skællede venner i dyreverdenen faktisk kan risikere nogle af de samme sygdomme, som vi mennesker kan løbe ind i. Det er naturligt nok, hvis man ikke kender så meget til dyr, men det er faktisk rigtigt nok.

Selvom dyrene selvfølgelig er sat sammen på andre måder end vi mennesker, og generelt lever meget kortere eksempelvis, kan de godt blive ramt af det samme, som vi kan i nogle tilfælde. De færreste dyr er forkølede, så det er ikke så meget den slags ting.

Der er sådan noget som brækkede knogler, der kan ske for alle dyr og mennesker, men også hvis vi kigger lidt ud over den slags, kan vi dele behandlingsformer.

Brækkede knogler og tænder skal generelt behandles på samme måde, hos dyr og mennesker, men her er også en meget direkte overførsel. Det er brækkede knogler eller tænder, der er tale om, så her behandler man på samme måde.

Gigt kan også ramme dyrene

En anden lidelse der kan ramme både dyr og mennesker er gigt. Vi bliver lidt i forbindelse med knogler, men de er ikke brækkede. Til gengæld kan det være meget generende at lide af gigt, og det kan altså ramme dyrenes led, ligesom det kan ramme vores egne.

Behandlingen er i hvert fald i nogle tilfælde meget lig vores behandling, nemlig med glucosamin. Selvom glucosamin ikke længere er kategoriseret som et tilskudsberettiget lægemiddel i Danmark, bliver det stadig brugt af mange, som føler en god effekt af det.

Tanken bag glucosamin er ikke direkte smertestillende, selvom det er målet. Glucosamin bliver nemlig brugt i kroppen til at danne brusk i leddene, og når man er ramt af gigt, er det nemlig det, der er mangel på, og derfor kan knoglerne glide og skurre mod hinanden. Det gør ondt.

Glucosamin skal så være med til at vedligeholde og forsøge at genopbygge den brusk, der er tilbage i leddene, så man ad den vej får mindsket smerterne. Glucosamin bruges også i nogle tilfælde, hvor katte, hunde og heste har gigt.

Behandling eller farvel?

Skal kæledyret behandles eller aflives?

De der ikke er så knyttet til deres dyr står ofte med en beslutning, når dyret bliver ramt af en eller anden sygdom. Beslutningen om, hvorvidt der er økonomi (og vilje til at bruge økonomiske ressourcer) til at give dyret den behandling, der skal til.

Hvis man ikke vil eller kan bruge de penge, kan det let ende med en aflivning af dyret. Ellers vil dyret gå og have ondt, og det er ikke værdigt. Det er naturligvis en svær beslutning, særligt i forbindelse med udekatte, som jo er i fare for mange ting, når de render rundt omkring.

Operationer og lignende behandlinger kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner hos en dyrlæge, og det kan være svært at trække op af en planlagt økonomi og budget.

For andre er der dog ikke noget spørgsmål, her skal dyret bare opereres, indlægges og på anden vis behandles, stort set uden at skæve til prisen. Så er det godt, at vi har dygtige dyrlæger i Danmark.