Vikararbejde kan være vejen til en ’blød’ arbejdsmæssig tilbagetrækning

Skal du arbejde eller lave en tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet?

Det bliver mere og mere populært at trække sig tilbage, inden man egentlig har nået den formelle pensionsalder. Det kan gøres på mange måder, for det er langt fra alle, som har lyst til at trække stikket fuldstændig, og derfor er de stadig aktive på andre måder, når de har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

En tendens man ser flere steder er, at man i stedet for at stoppe fuldstændig med sit arbejde og gå ind i bestyrelsesarbejde i den lokale sportsklub eller frivilligt arbejde hos Røde Kors, bliver flere på arbejdsmarkedet, men i en nedsat frekvens.

En måde at opnå det er ved at gå over til vikararbejde. Har man mulighed for at gå ned i tid det sted, man arbejder i forvejen, er det naturligvis oplagt, men det er ikke alle stillinger, hvor det er muligt.

Her kan vikararbejde være en måde at blive ved med at arbejde med det, man er uddannet som og har erfaring med, samtidig med at man kan skrue ned for arbejdstiden. Kortere vikariater kan give plads til, at man kan lave andet i perioder og gå til arbejdet, når der er overskud til det.

Vikararbejde er muligt i mange brancher

Mange brancher har mulighed for vikariater. Det kan enten være gennem vikarbureauer, eller det kan være direkte hos virksomheden eller organisationen, som har brug for en vikar i en periode. Dog vælger de fleste vikarbureauer i en eller anden form.

Der findes både de specialiserede bureauer som Nordic Medicare, der blandt andet formidler vikariater for sygeplejerskevikarer og andet sundhedspersonale, og der findes mere bredt favnende vikarbureauer. De mere specialiserede som Nordic Medicare tilbyder ofte vikararbejde i mere akademisk orienterede stillinger, end de mere generelle vikarbureauer gør.

Til gengæld vil der i de mere generelle bureauer som TeamVikaren være mulighed for at tage arbejde flere steder, fordi arbejdet ofte ikke kræver samme uddannelsesmæssige baggrund, som nogle af de andre.

Hvor det er smartest at søge hen kommer altså i høj grad an på, hvilket arbejde du gerne vil lave, og det kommer an på, hvilke krav de forskellige bureauer stiller til den enkelte vikar. Det hele skal jo passe sammen for at få det bedst mulige ud af situationen.

Få hjælp i banken til at planlægge

Er din pensionsopsparing stor nok til at du kan trække dig fra arbejdsmarkedet tidligere?

Hvis man overvejer at lave denne ’bløde’ tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, er det en rigtig god idé at få hjælp fra sin bank. Der er naturligvis en række økonomiske overvejelser, man skal gøre sig, inden man skifter fra den ene indkomst til den anden, for der vil alt andet lige være en anden økonomisk situation.

Din bank kan hjælpe dig med at se på, hvad der er af muligheder og begrænsninger for de planer, du har og gerne vil føre ud i livet. Måske går det hele op, hvis du kan finde et billigere sted at bo, måske giver det mening at køre flere ting sammen med sin eventuelle partner, eller måske er der noget tredje.

I hvert fald bør man sikre sig, at man har den økonomi, man gerne vil have, inden man begynder på sådan et projekt, og de færreste har hele overblikket selv. Derfor kan banken hjælpe.