Er I klar til at flytte?
Efter flere år i en lejebolig trænger mange familier til at flytte i et hus, som er deres. Udover at slippe for at betale penge ned i et sort hul hver eneste måned, vil mange også føle sig mere hjemme, når de ved, at huset er deres, og at de i princippet kan gøre med det, som de vil.
Hvis det er første gang man skal lave så stor en investering, som at købe et hus jo er, er det vigtigt at have styr på en masse ting. Først og fremmest skal man vide hvad man går efter, og finde et hus der matcher familiens behov i forhold til størrelse, have, beliggenhed eller afstand til dagligdagens gøremål.
Det er dog ikke kun behovet der skal afstemmes, der skal til inden man køber et nyt hus. Det er nemlig også vigtigt at vide lidt at hvert om økonomi, lån og forsikringer. Derfor får I her en guide over, hvad I skal være opmærksomme på inden I skriver under på slutsedlen.
Vær opmærksom på fælderne
Der findes en masse fælder, som man kan blive udsat for i forbindelse med et huskøb. I værste fald kan fælderne ende med at koste en familien en formue. Flere firmaer tilbyder rådgivere, der kan hjælpe Jer i forbindelse med huskøbet. Der findes for eksempel en ejendomsmægler i Randers området, som har køberrådgivere ansat. Det kan være en fordel at alliere sig med en køberrådgiver, da man på den måde vil kunne få vejledning og gode råd netop for at undvige alle de typiske fælder.
Hvis I derimod selv vil prøve Jer frem, skal I især være opmærksomme på disse ting:
- Lokalplaner
Hvis lokalplanerne på grunden er begrænsede, kan det måske forhindre Jer i en eventuel tilbygning eller solceller på taget. Derudover kan der være planlagt byggerier som vil tilføre trafik eller øget støj omkring grunden.
- Ulovlig beboelse
Der findes eksempler på, at eksempelvis første salen eller kælderen i et hus er indrettet til beboelse, men ikke er godkendt til det. Derfor er det vigtigt at undersøge om alle rum er godkendt til beboelse hos kommunen.
- Forurening
Der findes tusindvis af forurenede grunde i Danmark, og det kan blive en meget stor udgift at skulle rense en forurenet grund. Jeres ejendomsmægler skal oplyse om hvorvidt grunden er forurenet, men det sker ikke altid. I sådan et tilfælde vil en køberrådgiver være en god løsning.
- Tagets holdbarhed
Det er vigtigt at være opmærksom på husets tag og hvor mange år det forsat kan holde. Som regel er resten af tagets levetid angivet i tilstandsrapporten, men det kan være en god idé at få taget tjekket igennem inden man skriver under på slutsedlen.
- Fugtproblemer
Fugt i for eksempel kælderen kan skade husets konstruktioner og materiale, samtidig med det resulterer i et dårligt indeklima og kan dermed være sundhedsskadelig. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på fugt i huset inden man køber det, da det kan være omfattende at komme det til livs. Tegn på fugt kan blandt andet være misfarvning på husets vægge.
Dette er blot et udpluk af de ting, man skal være opmærksom på, når man køber et hus. For at være på den sikre side, kan man altså benytte sig af en anden ejendomsmægler, man har tillid til, der kan fungere som køberrådgiver. På den måde sikre man sig et godt huskøb og undviger samtidig de fælder, der ofte kan opstå i forbindelse med købet.