fasekompensering

Få en mere klimavenlig hverdag

 

Klima og klimaforandringer er et hot emne og er på alles læber. Generelt set er mange danskere åbne for at tage flere grønne tiltag til sig i håbet om at udlede mindre CO2 på årsbasis. Det er faktisk ikke særlig svært at ændre få ting i sin hverdag, som på lang sigt kommer klimaet til gavn. Klimavenlige tiltag kan også mærkes i budgettet, og med stigende priser på stort set alt, er det værd at se din livsstil efter i sømmene.

Strøm

De nyeste tal viser, at knap halvdelen af danskerne ikke har ændret vaner i forhold til at spare på strømmen i hjemmet, selvom elpriserne er steget markant. Unødvendig strøm er skidt for miljøet, og med få tiltag kan du nemt spare på strømmen. Minimer brugen af lys og sluk altid for det, når du forlader rummet. Apparater bruger stadig strøm, når de står på standby. Sluk for dem, når de ikke er i brug. Drop tørretumbleren og hæng tøjet til tørre udendørs, når vejret er til det. Udskift gamle el apparater med nye af energimærke A. Hvis du er ejer af en maskin- eller produktionsvirksomhed, bør du overveje, om fasekompensering er relevant, da det reducerer strømforbruget og øger driftssikkerheden.

Vand og varme

Spar på vandet ved at forkorte brusebadet og sluk vandet, når du sæber dig ind. Lad aldrig vandet løbe fra hanen, når du børster tænder. Start først opvaskemaskinen og vaskemaskinen når de er fyldt op. Skru ned for varmen – selv én grad gør en stor forskel.

Transportmuligheder

Lad benzin- og dieselbilen stå hjemme hvis du har mulighed for at cykle til din destination. En af de store CO2 syndere er flytransport. Hvis du holder ferie i Europa, kan du med fordel rejse med tog. Selvom rejsetiden bliver forlænget, ser du en masse nye ting, såsom byer og landskaber, samtidig med, at du sparer miljøet for CO2 udledning.

Kødfrie dage

Oksekød er den fødevarer, som er mest miljøbelastende. Skær ned på oksekødet og udskift det med kylling eller svinekød, som udleder fem gange mindre CO2. Prøv at indføre et par kødfrie dage om ugen.

Minimer dit madspild

Lav en ugentlig madplan og planlæg dine indkøb hjemmefra. Hvis du ligger inde med madvarer, som er tæt på udløbsdatoen, så inkorporer dem i din madplan.

Genbrug og upcycling

Genbrug er in som aldrig før. Mange benytter sig af at sælge deres tøj og andre ejendele videre eller give dem til en genbrugsbutik. Spar miljøet for produktion af nye varer ved i stedet at købe brugt. Du kan også upcycle dit gamle tøj. Et par gamle jeans kan blive til et par korte shorts.

Energioptimer boligen

Få isoleret murerne og udskift de gamle vinduer, så du ikke fyrer for fuglene. Få installeret solceller og udskift din varmekilde til en mere miljøvenlig en af slagsen.

Undgå plastikemballage

Forsøg så vidt muligt at minimere dit plastikforbrug. Drop plastikposen og medbring dit eget net når du handler ind. Der findes emballagesupermarkeder, hvor du selv skal medbringe din egen emballage og fylde den med for eksempel müsli eller andre tørvarer. Støt lokalområdet og køb fødevarer, som ikke pakket ind i plastik. Det samme gør sig gældende i supermarkedet. Gå efter plastikløse frugter og grøntsager.

Kvalitet frem for kvantitet

Lad være med at købe billige produkter såsom plastikdimser, fast fashion eller billigt elektronik som alligevel går hurtigt i stykker. Gå i stedet efter kvalitetsprodukter der holder en nogenlunde værdi og som du kan stående i dit hjem mange år frem.