Bygningssagkyndig til tilstandsrapport

Forbered dig på gennemgangen til udarbejdelse af tilstandsrapporten

Når man står overfor et boligsalg, vælger mange at få udarbejdet en tilstandsrapport, elinstallationsrapport samt en ejerskifteforsikring for at blive fritaget for det 10-årige ansvar for fejl og mangler på boligen. Rapporten giver desuden potentielle købere et indblik i husets tilstand, hvilket kan være med til at påvirke deres beslutning om at købe boligen.

Udarbejdelse af tilstandsrapporten samt de øvrige dokumenter på boligen, har derfor en afgørende betydning, når du skal sælge dit hus. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt, når den bygningssagkyndige foretager en gennemgang af boligen med henblik på at udarbejde rapporten.

Herunder guider vi dig til, hvilke forberedelser du kan lave inden besøget af den bygningssagkyndige for at sikre en succesfuld gennemgang og en bedre tilstandsrapport.

Forberedelser du bør lave inden gennemgangen

Inden du får besøg af den bygningssagkyndige, er der nogle forskellige forberedelser du kan lave for at sikre, at gennemgangen foregår gnidningsløst.

Sørg for let adgang til alle områder

Når den bygningssagkyndige ankommer, er det vigtigt, at der er let adgang til alle dele af ejendommen. Sørg derfor for, at boligen er ren og ryddelig, så den bygningssagkyndige nemt kan komme rundt og foretage en grundig inspektion af boligen. Det betyder blandt andet også, at du skal sørge for, at der er nem adgang til blandt andet kælder og loft.

Forbered sælgeroplysningsskema

Inden gennemgangen og udarbejdelsen af tilstandsrapporten, er det en god idé at sørge for at udfylde et sælgeroplysningsskema, der indeholder forskellige spørgsmål omkring boligen, du skal svare på. Sælgeroplysningsskemaet er vigtigt, da det kan være med til at sikre, at tilstandsrapporten bliver udarbejdet korrekt. Den bygningssagkyndige vil dog i mange tilfælde også kunne hjælpe dig med at udfylde skemaet.

Sæt tid af til gennemgangen

Det er en god idé at være til stede under gennemgangen, så du har mulighed for at besvare eventuelle spørgsmål, og så I sammen kan gennemgå resultaterne fra inspektionen. Derudover er det vigtigt at sætte tilstrækkelig tid af til gennemgangen, så den bygningssagkyndige kan lave en grundig inspektion og en præcis rapport på baggrund af resultaterne.

Skader du bør få udbedret inden gennemgangen

Reparation af tag

Foruden at forberede boligen til gennemgangen, kan det også være en god idé at få udbedret nogle af de skader eller mulige skader, der er på boligen, og som kan give en anmærkning i tilstandsrapporten. Her kan du eventuelt få lavet en førsynsrapport for at få indblik i, om der er nogle kritiske skader, der bør udbedres.

Tjek taget for tagproblemer

Et utæt tag, løse tagsten eller beskadiget inddækning øger risikoen for fugtskader, og kan være med til at skræmme potentielle købere væk. Du bør derfor sørge for at få tjekket taget og udbedret eventuelle skader, hvis du vil undgå en anmærkning omkring dette i tilstandsrapporten. Det kan desuden være en god idé at få tjekket og renset tagrenden, når nu du er i gang, for at sikre at tagrenderne ikke er utætte.

 

Få udbedret revner i fundamentet

Sætningsrevner i soklen eller fundamentet er en kritisk skade, da det kan have indflydelse på bygningens funktion. Kritiske skader er nogle af de første, som potentielle købere kigger efter. Det kan derfor være en god idé at få udbedret disse, inden tilstandsrapporten bliver udarbejdet, hvis du vil undgå en bemærkning omkring disse i rapporten.

Tjek badeværelset for utætheder

Ødelagte fliser på badeværelset eller fuger der er utætte kan også være med til at øge risikoen for fugtskader. Det er derfor en god idé at få tjekket badeværelset igennem for at se, om der skulle være nogen utætheder eller knækkede fliser, som skal udbedres. Hvis alt ser fint ud, behøver du ikke gå i gang med den store renovation her, da det ofte ikke kan betale sig at renovere badeværelset inden et hussalg, medmindre der er væsentlige skader.