Forkølelsens fjende nr. 1 – Brug din håndsprit korrekt

En forkølelse kan hurtigt komme snigende, hvis du ikke er opmærksom. Et nys kan faktisk indeholde flere tusinde viruspartikler, og det er derfor enormt vigtigt at have fokus på god hygiejne, så du undgår smitte.

Håndspritten er et effektivt middel mod virus, og den er efterhånden blevet en tro følgesvend rundt omkring i det ganske land. Ja, nogle vil måske sige, at håndspritten er blevet en dagligdagsting vi skal huske, på linje med vores telefoner, pung og nøgler.

Både i tasken, på arbejdet, og i supermarkeder byder spritten dig velkommen, når du træder ind i butikken. Men husker du at bruge den korrekt?

Håndvask vs. håndsprit – enten eller?

Håndvask og håndsprit går hånd i hånd, når vi taler håndhygiejne. En korrekt håndhygiejne sikrer dig og dine nærmeste mod at blive smittet med virus, som f.eks. forkølelse. Men når det kommer til god håndhygiejne, hvad fungerer så egentlig bedst mod virus? Håndvask eller håndsprit? Eller en kombination?

Når du vasker hænder med vand og sæbe, fjerner du al synligt snavs og bakterier fra dine hænder. Derfor er almindelig håndvask med vand og sæbe at foretrække, fremfor håndsprit. Håndsprit kan nemlig ikke fjerne, eller trænge igennem, synligt snavs, og derfor er en håndvask langt mere effektiv end håndsprit.

Når du vasker hænder, skal du fjerne alle ringe og andre smykker fra hænderne. Brug gerne en flydende håndsæbe til formålet, og sørg for at gnide hænderne ordentlig med sæbe.

Brug dit ’våben’ korrekt

Når vi ikke har adgang til vand og sæbe, må vi bruge håndsprit til at desinficere vores hænder. Selvom vi flittigt har brugt håndsprit pga. pandemien, kan det, for nogle, være svært at huske, hvordan vi bruger spritten korrekt.

Det ses ofte, at mange ikke får brugt den korrekte mængde eller ikke får gnedet spritten ordentligt ind. Dette resulterer i, at dine hænder ikke er blevet ordentlig bakteriefri.
Nedenfor kan du se, hvordan du skal bruge din håndsprit korrekt for at undgå virus.

Korrekt brug af håndsprit:

  1. Sørg for at tage ringe og andre smykker af, inden du påfører håndsprit. Dette gælder også ved almindelig håndvask.
  2. Sørg for at bruge rigeligt med håndsprit, hvilket svarer til ca. 3 ml. sprit.
  3. Sørg for at gnide håndspritten ind i dine hænder – både håndflader, håndryg, fingre og huden mellem fingrene skal have en tur.
  4. Spritten skal gnides ordentligt ind i hænderne i ca. 30 sek., og indtil disse er helt tørre. Du må altså ikke bare gnide hurtigt for herefter at lufttørre hænderne. Så virker håndspritten ikke.
  5. Sørg for, at dine hænder er helt tørre. Er de den mindste smule våde, risikerer du at fortynde håndspritten, og denne vil derfor ikke virke korrekt.
  6. Brug håndsprit hver gang du har været i kontakt med potentielle inficerede overflader, eller når du har pudset næse.

En kombination er bedst

Med god håndhygiejne kommer du langt, og du undgår smitte. Både håndvask og håndsprit er effektive metoder, men sammen er de allerbedst.

Både når du har vasket hænder med sæbe, og når du har brugt håndsprit, kan du risikere, at der stadig sidder virus tilbage på dine hænder. Derfor er det helt ideelle, at du bruger en kombination af de to.

Start med at vaske dine hænder med vand og sæbe. Når hænderne er tørre, kan du herefter påføre håndsprit som beskrevet ovenfor. På den måde sikrer du, at du bedst er beskyttet mod at overføre virus til dig selv eller andre.

Har du kun adgang til håndsprit, så sørg for at følge ovenstående guide korrekt.