Derfor skal du vælge en køberrådgiver, når du køber bolig

par-koeber-hus

Er tiden inde til en ny bolig? Så skal du måske overveje, om du har brug for en køberrådgiver. At købe en ny bolig er en stor investering og til tider en lang og uoverskuelig proces. Det er derfor vigtigt at få kompetent rådgivning, så du kan få den rette hjælp og sikkerhed, når du skal ud at investere i en ny bolig.

Her kan du med fordel vælge en køberrådgiver, som står på købers side, og hjælper dig igennem hele processen – fra start til slut.

Forskellen på en køberrådgiver og ejendomsmægler

De fleste førstegangskøbere kender ikke helt til forskellen mellem en ejendomsmægler og en køberrådgiver, og hvad de kan hjælpe med ift. salg og køb af bolig.

I 2015 blev der lavet en lovændring om, at en ejendomsmægler ikke længere måtte stå på både sælgers og købers side og rådgive til begge parter. Således er en ejendomsmægler udelukkende sælgers rådgiver og har fokus på at få et så godt salg som muligt til sælger.

En køberrådgiver er derimod en rådgiver, der udelukkende står på købers side, og hjælper med alt, der har med køb af bolig at gøre.

Hvad hjælper en køberrådgiver dig med?

En køberrådgiver er en rådgiver udelukkende for køber. Det er denne rådgiver, som du skal henvende dig til, når du skal bruge hjælp til at finde en bolig eller har spørgsmål til processen. En køberrådgiver hjælper dig bl.a. med at:

· Finde din drømmebolig

Det er en god start at alliere sig med en rådgiver allerede inden jagten på drømmeboligen sætter ind. Rådgiveren kan nemlig være med hele vejen og vejlede dig bedst muligt.

· Vurdere huset

Det kan være svært selv at overskue, hvordan tilstanden på boligen egentlig er med det blotte øje. Især, hvis du ikke er fagmand på området. Her kan en køberrådgiver hjælpe dig med at gå huset igennem og vurdere tilstanden ud fra tilstandsrapport etc., så du er sikker på, hvad du får for dine penge.

koeberraadgiver-vurderer-hus

· Gennemgå alle dokumenter vedr. boligen

En køberrådgiver har stor erfaring med at gennemgå de nødvendige dokumenter i forbindelse med køb af bolig, som f.eks. tilstandsrapport, BBR, ejerskifteforsikring, byggetilladelser m.m. Du får fortalt, hvilke oplysninger du skal være opmærksom på, og hvis der eventuelt er dokumenter der mangler. Dermed kan du tage en beslutning på baggrund af de oplysninger, der er omkring boligen.

· Forhandle pris

I mange tilfælde er udbudsprisen ikke den pris, som boligen bliver solgt for, og en køberrådgiver kan derfor hjælpe dig med at forhandle frem til en fornuftig pris. Vedkommende kan ofte også give dig en bedre pris, end du selv ville kunne, hvis du ikke havde en rådgiver.

· Stå for tinglysning og andet juridisk arbejde

I mange tilfælde vil det være køberrådgiveren, der berigtiger handlen og får den gennemført som aftalt. Derudover sørger rådgiveren også for, at der er styr på tinglysning og regnskab mellem dig som køber og sælger.

Hvorfor skal du vælge en køberrådgiver?

Det kan være svært at navigere rundt i alle de forskellige begreber, dokumenter og processer, der følger med det at købe en bolig. En køberrådgiver vil både kunne guide dig i forhold til at finde din drømmebolig, vurdere den, og give dig en bedre pris på forskellige forsikringer eg lignende. Alt i alt vil en rådgiver altså kunne forbedre købsprocessen for dig, så du ikke risikerer at købe noget, du senere hen vil fortryde.

Det er en god idé at få fat i en rådgiver, inden du begynder at kigge på bolig. Dermed har vedkommende rig mulighed for at finde den rette bolig til dig ud fra dine krav og ønsker.

Sådan finder du den rette køberrådgiver

Efter lovændringen i 2015 er der kommet langt flere køberrådgivere på markedet. Når du skal vælge en god køberrådgiver, er det vigtigt at vælge én, som er medlem af DE (Dansk Ejendomsmæglerforening) eller EL (Ejendomsmæglernes Landsorganisation). På den måde er du sikret, at din køberrådgiver er ansvarsforsikret gennem en af de ovennævnte foreninger.

Ønsker du at købe bolig i Ørsted eller andre steder på Djursland, kan en ejendomsmægler i Ørsted være en god idé at besøge. Ejendomsmæglerne i Ørsted har flere køberrådgivere, som er medlem af DE, hvilket er din garanti for en god og tryg handel. Køberrådgiverne kan her hjælpe dig med at finde din bolig og se de vigtige dokumenter igennem, så du ikke falder i de mange faldgruber, der kan være forbundet med et boligkøb.