Flåter vs. tæger – kender du forskellen?

Vores kæledyr er rigtig ofte i risiko for at blive offer for forskellige slags insekter og insektbid, når vi bevæger os en tur ud i den danske natur. Både lopper, tæger og flåter er alle generende dyr, som kan havne i pelsen eller på huden.

Flåter bliver ofte også kaldet tæger, men det er faktisk to helt forskellige dyr, og de er slet ikke i familie med hinanden. Selvom flåter og tæger ofte forveksles, er der altså god grund til at være opmærksom på, hvorvidt det er en flåt eller en tæge, som har angrebet dig eller dit kæledyr. Her kan du læse om forskellen på de to, og hvad du skal holde øje med.

Flåter

En flåt er en lille blodsugende mide med 8 ben, som blot er et par mm i størrelsen. Den kan være svær at se, når den først ’angriber’ dig eller dit kæledyr, da den blot er en lille sort prik. Som timerne går, og miden suger mere og mere blod, vil dens krop også øges i størrelse, og den kan blive op til 1,5 cm lang.

Flåten er faktisk mere i familie med en edderkop (som også har 8 ben) end et insekt. Så hvorfor flåten er blevet kaldt for tæge kan være lidt af et mysterium.

Flåten lever i skove og andre steder, hvor der er højt græs og tæt bevokset. Her kan den udse sit bytte og kravle over på dig eller dit kæledyr, når I befærder jer i skoven. Om sommeren er der større sandsynlighed for at møde flåter, da de ikke er aktive ved temperaturer under 5 grader.

Det der gør en flåt farlig er, at den kan være bærer af forskellige sygdomme, som kan overføres til både mennesker og dyr. Det er bl.a. Borrelia og TBE, som kan være særdeles farlige. Borrelia angriber centralnervesystemet, og TBE kan give hjernehindebetændelse. Eventuelle sygdomme overføres efter 24 timer, så det er vigtigt at tjekke efter bid, når du har været en tur i skoven.

Tæger

En tæge er et lille insekt med kun 6 ben, og ligner mest af alt en lille bille. Modsat flåten er tægen et ganske harmløst insekt, om end stadig ganske irriterende for både dig og/eller dit kæledyr.

Der findes over 500 forskellige slags arter af tæger. Ud af alle de forskellige slags tæger, findes kun en enkelt blodsugende tæge i Danmark. Denne tæge kaldes også for væggelus. Resten af tægerne lever af planter og deres saft. De er derfor helt ufarlige for mennesker og dyr. Tæger kan variere i størrelse, men er oftest meget større end flåterne.

I tvivl?

Hvis du er i tvivl, om det er en flåt eller en tæge, der sidder på dig eller dit kæledyr, er det nemmest at se på, hvor mange ben du kan tælle. Som tidligere nævnt, har en flåt 8 ben, mens en tæge kun har 6. Dermed kan du tydeligt afgøre, hvilket dyr der er tale om.

Skulle du stadig være i tvivl, er det altid bedre at fjerne dyret, så snart du opdager det. Derved risikerer du ikke at blive smittet med farlige sygdomme fra skovflåten. Brug en tang eller en pincet til at fjerne dyret, og vær forsigtig, når du tager fat.

Oplever du et rødt stort udslæt nogle dage til uger efter du er blevet bidt, skal du søge læge, da dette kan være tegn på sygdommen Borrelia. Er du kun en lille smule rød der, hvor du er blevet bidt, er der umiddelbart ikke nogen grund til at gøre mere. I de fleste tilfælde vil man være en smule rød efter et insektbid.