Gode råd til forebyggelse og behandling af soleksem
Mange af os oplever at blive solskoldede, hvis vi opholder os udenfor i solen i for lang tid ad gangen uden at bruge tilstrækkeligt med solbeskyttelse. Er man meget følsom overfor solen, kan man dog risikere at få soleksem efter bare kort tids ophold i solen, hvis ikke man er påpasselig nok.
Soleksem er en hudlidelse, som typisk opstår hos personer med en sart hud, som ikke tåler solen i særligt høj grad. Netop derfor kan soleksem også opstå, uden at personen har opholdt sig særligt længe i solen. Soleksem kan dog være rigtig ubehageligt, og lider man af soleksem, kan det være rart at vide, hvad man kan gøre for at undgå den trælse hudlidelse.
Derfor har vi herunder lavet en guide, der gør dig klogere på, hvad soleksem egentlig er for noget, og som samtidig giver dig gode råd til, hvad du kan gøre for at forebygge og behandle soleksem.
Hvad er soleksem?
Soleksem er en form for allergisk reaktion, som opstår, når personen har været udsat for solens UV-stråler i kortere eller længere tid. Soleksem viser sig ved et rødt og meget kløende udslæt, hvor der også kan være små knopper eller blærer.
Soleksem opstår typisk et par timer efter, at man har været i solen, men i nogle tilfælde kan der gå længere tid. Hvis ikke man har opholdt sig i solen efterfølgende, vil udslættet ofte gå væk efter nogle dage. Selvom soleksem kan være rigtig generende og ubehageligt, er det i modsætning til en solskoldning ikke skadeligt for huden, og der er heller ikke en øget risiko for hudkræft, hvis man får soleksem.
Personer som lider af soleksem bliver typisk ramt i foråret, da huden endnu ikke har vænnet sig til solen, fordi den har været pakket ind hele vinteren. I løbet af foråret og sommeren, vil soleksemet typisk blive bedre, da huden så har været eksponeret overfor solen i længere tid.
Sådan forebygger du soleksem
Den væsentligste måde at undgå soleksem på, er ved at forebygge. Det gør du ved blandt andet at sørge for ikke at opholde dig i solen i for lang tid ad gangen. Hvis du gerne vil være ude i solen, bør du derfor nøjes med at være ude i kort tid ad gangen. Undgå desuden at opholde dig udenfor, når solen er på sit højeste.
En anden væsentlig måde du kan forebygge soleksem på, er ved at huske at bruge solcreme. Solcreme er en af de vigtigste midler til forebyggelse af soleksem. Lider du af soleksem skal du derfor sørge for altid at smøre dig ind i solcreme med en høj faktor, inden du opholder dig i solen. Dette gælder om sommeren såvel som om foråret.
En tredje måde du kan forebygge soleksem på, er ved stille og roligt at vænne huden til solens stråler. Huden er meget udsat, når forårssolen bryder frem, fordi den ikke har vænnet sig til solen endnu. Sørg derfor for at give huden lov til at vænne sig til solen i løbet af foråret og sommeren. Hvis du gør det, kan du mindske risikoen for, at du bliver ramt af soleksem.
Sådan behandler du soleksem
Er du allerede blevet ramt af soleksem efter et ophold i solen, er det vigtigt, at du som det første undgår yderligere ophold i solen. Dernæst kan du gå i gang med at behandle og lindre din soleksem. Det kan du blandt andet gøre ved at bruge en aftersun lotion eller bodylotion til at pleje huden og tilføre fugt.
Ligesom ved en solskoldning bliver huden varm, rød og kløende, når man bliver ramt af soleksem. Det kan derfor være en god idé at bruge en aftersun, som kan hjælpe med at lindre kløen og køle huden ned. Alternativt kan du bruge en creme med aloe vera eller en bodylotion, som også kan være med til at give din hud fugt.
Er din soleksem meget slem kan du eventuelt behandle den ved at bruge en antihistamincreme eller kortisoncreme. Her kan det dog være en god idé at forhøre dig hos personalet på apoteket først for at sikre dig, at det kan hjælpe på din soleksem.
Oplever du at få soleksem i ansigtet, er den vigtigste form for behandling at undgå yderligere eksponering overfor solens stråler. Husk desuden altid at smøre ansigtet ind i solcreme også, inden du opholder dig i solen.