Gode råd til at undgå lus, når barnets institution er ramt

Undgå lus

Lus kommer med jævne mellemrum til landets institutioner, og det betyder, at man som forælder skal passe på for at holde smitten nede. Der er flere ting, man skal holde sig for øje, når lusesmitten lurer, men der er heldigvis noget, man kan gøre.

Nogle af disse forholdsregler, man kan gøre sig, handler om langt hår, som mange kvinder har. Det er ikke fordi lus i sig selv foretrækker langt hår, men jo mere hår, en lus kan kravle på, des større er smitterisikoen.

Det er også en af grundene til, at piger har mere tendens til at blive smittet med lus end drenge.

At det lange hår indebærer en højere risiko for lus er dog ikke nok til, at alle skal klippe sig skaldede, så lusene har dårlige levevilkår. Det handler i højere grad om at være opmærksom på det faktum og i perioder med smittefare handle derefter.

Sæt håret op

Knold

Det er jo simpelt nok, at hvis man ikke vil smittes med lus, kan man fjerne det, lusene skal bruge til at overføres fra en person til en anden – håret. Det kan dog også gøres mindre drastisk end at tage mandens trimmer eller barberskraber og fjerne alt håret.

En simpel ting er at sætte håret op – gerne i en knold. Ved at sætte håret op, mindsker du risikoen for at dit hår kommer i kontakt med en lusesmittet hoved, fordi håret ikke får lov til at flagre på samme måde, som når håret ikke er sat op.

Knolden fjerner selvfølgelig helt det hængende hår, men kan man ikke lide at have håret sat på den måde, hjælper en hestehale også med at holde styr på lokkerne.

Kom lusene i forkøbet, når du ved, at der er smitterisiko

Når der er opdaget lus på en af børnenes institutioner, kan du forsøge at komme smitten i forkøbet ved at bruge et af de produkter, som beskytter mod lus.

Der findes forskellige midler til lusebekæmpelse, som virker på forskellige måder, og de senere år er der også kommet produkter, der kan beskytte mod lus, inden man selv eller ens barn er blevet smittet med de små bæster.

Disse midler virker eksempelvis ved at dræve lusene, når de kommer i kontakt med stoffet, som sidder på din hovedbund. På den måde når lusene ikke at lægge æg eller få fodfæste, inden de må lade livet og blive vasket ud i badet.

Hav din luseviden i orden

Skrøner om lus

Der findes en masse husråd og bedstemortricks rundt omkring, men det er vigtigt at være up to date med viden om lus og smitte, hvis du effektivt vil holde lusene fra døren.

Et eksempel på en vandrehistorie, som desværre har godt fat i mange danskeres bevidsthed, er den om lusesmitten gennem tøj og bamser.

Det er en skrøne, at lus spreder sig i et væk, hvis man deles om tøj, sengetøj, bamser og lignende. Generelt skal lus have kontakt med hår før de kan smitte – altså håret skal røre luseinficeret hår. De overlever simpelthen ikke særlig længe væk fra hovedbunden.

Lus skal have regelmæssig adgang til blod for at kunne overleve, og der skal være de rette betingelser i forhold til temperatur og fugtighed. Det betyder, at de ikke overlever særligt længe væk fra hovedet, selvom det ikke kategorisk kan afvises, at enkelte lus har smittet gennem eksempelvis en delt hue i en børnehave.

Helt generelt er det altså hår-til-hår-kontakt, der er den store synder, når det kommer til lusesmitte.

Hav lusemiddel klar – for en sikkerheds skyld

Selvom man gør, hvad man kan for at undgå at få lusene inden for egen matrikel, så kan det altså ikke altid undgås. Det er noget, man bliver nødt til at have i baghovedet, sammen med viden om at lus ikke er verdens undergang – der er ingen grund til panik.

Har man mindre børn i institutionsalderen og indskolingen, er det en god ide at have noget lusemiddel ved hånden til hvis skaden sker. En tættekam eller lusekam er også rar at have i disse tilfælde.

På den måde kan man reagere hurtigt, hvis man en sen aften finder ud af, at ens børn klør sig mistænkeligt meget i håret, og man kan konstatere lus.