Guide til babys badetid: Få tips til at bade din baby

Mor giver sin baby et bad

Din babys badetid skal gerne være en rolig, behagelig og hyggelig stund for både din baby og for dig som forælder. Det er derfor vigtigt, at du sætter nogle gode rammer, der gør, at tiden hvor din baby skal bades, bliver en god oplevelse for jer begge.

Mens nogle babyer ikke bryder sig om at blive badet, er der andre babyer, som nyder badetiden. Er det første gang du skal bade din baby, kan det være svært at vide, hvordan din baby vil reagere på vandet. Det kan derfor være en god idé at være så godt forberedt som muligt, så I kan få det bedste ud af badetiden.

Herunder guider vi dig til, hvordan du skaber en god badetid for dig og din baby.

Vælg det rette badetidspunkt

Det er ikke helt lige meget, hvornår du vælger at bade din baby. Hvis din baby er sulten eller ked af det, kan det nemlig gøre badeoplevelsen dårlig. Sørg derfor for at vælge et tidspunkt, hvor din baby har spist og er mæt, frisk og glad. Dette skaber de bedste betingelser for en god badetid.

Sørg desuden for at der er en god varme på badeværelset, når baby skal have sit bad. Det er nemlig ikke særlig rart, hvis der er koldt, og din baby fryser.

Find alle ting frem fra start

Når du skal bade din baby, er det en god idé at have alt klar fra start, så du har det hele ved hånden, og ikke skal stå at lede efter det, når din baby er våd og gerne vil tørres. Sørg derfor for både at finde håndklæde, ble og eventuelt noget rent tøj eller en badekåbe til baby frem fra start.

Det kan også være en god idé at finde en babyolie frem, som du kan putte i badevandet. Det er ikke nødvendigt at bruge sæbe til babyer, men det kan være en god idé at bruge lidt babyolie i vandet for at undgå, at dit barns hud tørrer ud. Du kan købe en babyolie på et online apotek. Her er der ofte et stort udvalg af alt du har brug for til din babys bad.

Gør badet klar

Babybadekar

Når alt er fundet frem, skal du gøre badet klar. Her er det en god idé at bruge et babybadekar. Fyld badekarret godt op med vand, så hele babys krop bliver dækket. Sørg for at badevandstemperaturen ligger på omkring de 37 grader.

Er du i tvivl om badevandet har den rette temperatur, kan du eventuelt bruge et badetermometer. Dette kan du også købe på et online apotek. Herefter kan du putte et par dråber badeolie i og så er badet klar.

Kom baby i badet og vask

Når badevandet er klar, er det ved at være tid til at komme din baby i. Inden da er det dog vigtigt, at du har taget bleen af og vasket området først. Kom herefter din baby i badet ved at holde din underarm rundt om barnets skulder og ryg og holde hånden rundt om din babys overarm, som er modsat dig. Brug den anden hånd til at holde rundt om din babys ben. Sørg for at baby kommer ned i vandet med benene først.

Når din baby har vænnet sig til vandet, begynder den helt store vasketur. Sørg for at din baby hele tiden har hovedet over vandoverfladen og vask herefter din baby i alle hudfolder med den hånd, som ikke er rundt om barnets skulder. Brug eventuelt en vaskeklud til at vaske baby forsigtigt i ansigtet og ved ørerne.

Tør din baby godt

Badetiden bør ikke vare alt for længe. Når du har vasket din baby grundigt over det hele, skal du tage barnet op og tørre det godt i et håndklæde. Her er det vigtigt, at du sørger for at tørre din baby i alle hudfolder og mellem tæerne for at undgå svamp.

Giv til sidst din baby en badekåbe eller noget tøj på, som kan varme den lille guldklump.

Husk!

Det er vigtigt at sørge for at give din baby masser af opmærksomhed og kærlighed både før, under og efter badet, så det bliver en dejlig oplevelse for den lille. Snak derfor med din baby og giv kys og kram imens. Det er desuden en god idé at vaske din baby med langsomme bevægelser og virke rolig, da det får din baby til at slappe mere af.