Det handler om at reagere hurtigt, når I har fnat

Fnat

Fnat kan være meget smitsomt, og det kan især være smitsomt på steder som skoler og institutioner, hvor mennesker er tæt sammen længe ad gangen. Det samme gælder derhjemme, hvor man helt naturligt kommer tæt på hinanden og derfor øger smitterisikoen.

Infektionen smitter fra menneske til menneske, og derfor er behandling i rette tid vigtig, så man ikke smitter venner og kolleger – eller andre børn i skolen eller institutionen for børns vedkommende.

Heldigvis er behandlingen dog i de fleste tilfælde simpel. Det mest almindelige middel mod fnat er en creme, der kan købes i håndkøb rundt om på landets apoteker og på online apoteker.

Symptomerne kommer sent

Fnat-infektionen kommer fra fnatmiden, som finder ind under det yderste lag hud for så at lægge æg. Når æggene klækkes, og miderne vokser, vil kroppen reagere med en allergisk reaktion, som giver kløen og rød hud hos mange mennesker.

Denne proces tager cirka 2-3 uger, og derfor har man altså været smittet et stykke tid, når symptomerne begynde at vise sig. De symptomer, du skal være opmærksom på, er:

  • Kløe – det vil typisk være værst om natten og kan endda vække dig
  • Små, røde knopper – ofte på hænder, arme og krop
  • Blæner
  • Fnatgange – tunneller lige under huden, som kan være lange og er tynde, typisk 2-5 mm
  • Hvis andre i omgangskredsen har samme symptomer – fnat er meget smitsomt

Fnatmiderne kan godt lide varme, og skal faktisk sidde på et menneske for at kunne overleve, og derfor er det værd at tjekke de varme steder på kroppen for fnatgange.

De varmeste steder på kroppen er typisk, hvor en kropsdel kan bøjes som knæhasen, indersiden af albuen og håndleddets inderside, eller hvor kropsdele mødes som mellem ballerne og mellem fingrene. Fnatmiderne og fnatgangene kan dog også findes andre steder, men de varme steder er et godt sted at begynde at lede.

Behandlingen er creme og tid

Behandling af fnat

Det er altid en god ide at søge læge, så man er sikker på, at det rent faktisk er fnat, man har fået, og så man sikrer sig, at man får den rette dosis af behandlingen. Som nævnt ovenfor vil behandlingen dog ofte være en creme.

Cremen skal påføres om aftenen, og man skal sove med den på for at sikre sig, at det aktive stof i cremen får bugt med fnatmiderne, og man bliver fri for smitten. Morgenen efter vaskes cremen af, og man vil være smittefri, hvis det er gjort rigtigt.

Det er vigtigt, at hele familien bliver behandler, når I har konstateret fnat, fordi symptomerne kan være forsinkede hos familiens resterende medlemmer.

Derudover skal man kontakte institutioner, skoler og eventuelt arbejdspladser – steder hvor man har været i tæt kontakt med andre mennesker inden for den seneste måneds tid. Fnat kan sprede sig med epidemiske hastigheder, og derfor er det vigtigt at informere andre.

Inficeret uden behandling

Hvis man ikke får behandlet fnat, kan det udvikle sig til værre udgaver af infektionen, og der kan opstå følgesygdomme, som i nogle tilfælde kan være meget alvorlige. Der er også risiko for at udvikle lidelser som eksem.

Bliver fnat ikke behandlet, kan det udvikle sig til i første omgang ’Udbredt fnat’. Udbredt fnat giver udslæt på hænder, fodsåler, hovedbund og andre steder, og det bliver oftest set hos børn i institutioner og skoler, hvor der er meget kontakt med de andre børn.

Det giver nemlig fnatmiderne god mulighed for at inficere hurtigt og grundigt. Udbredt fnat bliver også anset som forstadiet til det værre ’Norsk fnat’.

Norsk fnat opstår, når der er mange gange flere fnatmider i huden end ved almindelig fnat. Hvor den almindelige fnat typisk vil tælle 15-20 fnatmider, er der i Norsk fnat tusindvis af fnatmider på spil under huden.

Med Norsk fnat vil man opleve tykke og grå skorper på huden, som kan smuldre let, hvis du rører ved dem. Det er værd at være forsigtig med dette, da fnatmiderne sidder i skorperne, og derfor er der endnu større risiko for smitte.

Norsk fnat behøver ikke være forsømmelse

Norsk fnat

Selvom man kan tænke, at det må kræve, at man er ligeglad, hvis man lader fnat udvikle sig til Norsk fnat, så forholder det sig ikke sådan. Nogle mennesker har nemlig ekstra svært ved at finde ud af, at de er blevet inficeret med fnat.

Hos nogle mennesker reagerer immunforsvaret nemlig ikke på infektionen, og derfor reagerer huden ikke med den kløen og typiske allergiske reaktion, som andre ville gøre.

Nogle personer kan have en svækkelse af immunforsvaret på den ene eller den anden vis, som gør en mere modtagelig for Norsk fnat, og også personer med psykiske lidelser eller problemer med nervesystemet kan have forhøjet risiko for Norsk fnat, fordi de kan have svært ved at mærke den første kløe.

Norsk fnat kan selvfølgelig behandles, men ud over cremen mod fnatmiderne kan behandlingen indeholde en midekur og et produkt mod parasitter.