Husk at være kritisk over for trends på nettet – fx hvidløg mod skedesvamp

Internet trends

Det lader til, at der altid er en eller anden trend i gang på nettet, som har en meget direkte påvirkning på vores helbred. Om det er formuleret som en såkaldt challenge, eller om det bare er et rygte om, at et eller andet virker mod en bestemt lidelse, er det en god idé med sund fornuft og kritisk sans. Det seneste eksempel er hvidløg mod skedesvamp.

På P3 kunne man høre i et indslag, at amerikanske læger har meldt ud, at kvinder ikke skal føre hvidløg op i skeden, da det kan give alvorlige konsekvenser. Idéen skulle være, at hvidløg er godt mod skedesvamp og dårlig lugt fra området, men i stedet kan løgene have bakterier fra jorden, som bestemt ikke skal ind i kroppen.

Lider man af skedesvamp er det i stedet en tur på apoteket efter sådan noget som Canesten, man burde gøre. Canesten er netop et medicinsk middel mod skedesvamp, og det er altså noget bedre end en eller anden fiks idé om hvidløg.

Vaskemiddel og selvantænding

Efterhånden er der mange challenges, der har floreret på nettet. Nogle er sjove og uskyldige som bottle flip challenge eller try not to laugh challenge, hvor man får vist sjove videoer og skal undgå at grine. Det har været ice bucket challenge for at skabe opmærksomhed om sygdommen ALS, som er meget nobel i sit udgangspunkt.

Men der er også et væld af challenges, der er fuldstændig tossede. Heldigvis er det ikke alle challenges, der finder fodfæste i Danmark, men med internettets globale natur kan man ikke gardere sig fuldstændigt mod det.

To af de værste og dummeste eksempler er Tide pod challenge og den såkaldte fire challenge.

Tide pod challenge gik ud på, at man skulle spise en Tide pod. Tide pods er doseringsposer af vaskemiddel, og der er vist ingen, der er i tvivl om, at det er dumt at spise vaskemiddel. Fire challenge gik ud på at hælde brandbar væske ned over sig selv og tænde ild til det. Også utrolig dumt.

Sund fornuft er en ting, man skal lære og huske

Brug din sunde fornuft

Når man bevæger sig rundt på nettet, kan man sagtens komme til at falde over noget, som på en eller anden måde ser lidt interessant ud. Måske er det en nem kur mod skedesvamp, som man selv lider af. I stedet for at gå på apoteket og købe Canesten, vælger man at følge rådet fra nettet.

Her skal den sunde fornuft dog slå igennem og kigge kildekritisk på den side, man får informationen fra. Hvis ikke afsenderen har en eller anden form for autoritet, som betyder, at det er værd at tro på, skal man slå rådet hen og i stedet spørge sin læge eller på sit apotek.

I forbindelse med mails har vi lært at sortere de grelle eksempler fra, hvor nigerianske prinser beder om penge, eller indonesiske forretningsfolk tilbyder ædelsten til spotpris.

Samme kritiske sans har vi ikke altid, når det gælder sådan noget som tips på nettet. Det skal siges, at mange sider med dårlig information ser mere og mere legitime ud, men netop derfor bør man sætte gang i den sunde fornuft, så man kan sortere den dårlige information fra.