Hvorfor findes der så meget kopimedicin med samme indhold?
Der findes mange former medicin, ligesom der findes mange forskellige lidelser. Der findes også bare mange slags medicin, som fås i mange afskygninger uden de store forskelle ved første øjekast, og så kan man let komme i tvivl om, hvad man skal vælge, og om man får det bedste. Det behøver man dog ikke bekymre sig synderligt om her i Danmark.
Med mindre man handler direkte med udenlandske butikker og køber lægemidler ad den vej, så er man godt sikret her i Danmark. Medicin her i landet gennemgår strenge tests, og der er høje krav for at få medicin på markedet i Danmark – alt sammen noget der er med til at beskytte os forbrugere.
Det er faktisk rigtigt, at der er en masse kopimedicin i Danmark, men hvor designertasker og møbler ikke er en god ting i kopiformatet, er det anderledes med medicin.
Her er der nemlig tale om et virksomt stof, som skal reagere på en bestemt måde i vores kroppe. Der kan man ikke lave en dårlig syning eller en svag samling, for hvis man ændrer på komponenterne i stoffet, vil det – sagt lidt firkantet – være et andet stof.
Kopimedicin er grundlaget for lave danske priser
I november kunne Danmarks Apotekerforening fremvise en oversigt over priserne for medicin i Europa, og her har Danmark de laveste priser. Det skyldes i høj grad netop kopimedicin, som de danske apoteker er forpligtet til at tilbyde, hvis de har samme effekt som den medicin, som er udskrevet af lægen.
Det samme princip gælder også medicin, som ikke er receptpligtig. Sådan noget som glucosamin findes fra mange forskellige producenter, selvom det i bund og grund er det samme stof, der er tale om. Dog er der en ting ved glucosamin, nemlig at det kan bindes på forskellige måder, og det kan potentielt betyde noget for effektiviteten.
I Danmark er langt det meste glucosamin dog lavet efter samme opskrift så at sige, så det er det samme glucosamin, som man finder i de fleste produkter. Derfor kan man som regel sagtens vælge det billigste og få samme effekt.
Patenter gør medicin dyrt
Når noget medicin er meget dyrt, er det oftest fordi, det stadig er relativt nyt. Medicinalvirksomhederne kan tage patent på deres nye opskrifter og nye stoffer, men når det løber ud, kan alle andre producenter helt lovligt kopiere det, som de har lyst.
Det er måske fair nok, da ’opfinderne’ har brugt tid og energi på at teste forskellige formularer, sammensætte nye stoffer og generelt lave en masse research, som skal tjenes hjem. Derfor er det muligt at få patent på denne slags ting.
Til gengæld kan producenterne af kopimedicin ’kigge efter’ den nye medicin og sætte en produktion i gang uden at skulle betale for forskere og deres arbejde. Derfor kan de lave medicinen noget billigere, men altså først når patentet på det pågældende lægemiddel er udløbet.
I Danmark bliver medicinen af mærkevarerne altså i apotekerne udsat for såkaldt ’generisk konkurrence’, som altså er kopimedicinen, og derfor får danskerne de lave priser på medicin, som gør det billigere at være dansker.