Intimsvamp er også noget, der rammer mænd

Intimsvamp hos mænd

Intimsvamp er en irriterende lidelse, der kan ramme alle – faktisk vil mellem 25 og 50 procent af alle kvinder og cirka 15 procent af alle mænd opleve ledelsen i løbet af deres liv. Især det sidste er værd at lægge mærke til, da nogle af disse tilfælde også dækker over intimsvamp.

Mange tænker over ordet intimsvamp som et synonym med ordet skedesvamp, men det er ikke helt korrekt. Mænd kan nemlig også opleve at få intimsvamp, ligesom kvinder kan det. Heldigvis for mændene, er det lettere at behandle intimsvamp for mænd end det er for kvinder.

Hos mænd har man ikke et egentlig ord for det, ligesom kvinder har, her bliver det blot kaldt svamp på penis.

Symptomer på intimsvamp

Det er selvfølgelig altid anbefalelsesværdigt at kontakte ens egen læge, hvis man opdager noget, der kunne være en sygdom eller lidelse, og her kan du få alt den kyndige vejledning, du har brug for.

Noget man selv kan holde øje med, hvis man har en risiko for, at der er ved at udvikle sig intimsvamp, er, om nogle af disse symptomer viser sig:

  • Betændelse eller udslet, særligt omkring penishovedet
  • Tør hud på og omkring penis
  • Meget kløen
  • Små prikker, der kan være blærer eller bylder, på penishovedet
  • Smerter i forbindelse med vandladning
  • Smerter under sex samt manglende lyst og evne

Kan man nikke genkendende til nogle af disse symptomer, er det ikke sikkert, der er tale om intimsvamp, men det er værd at nævne for lægen, hvis man ikke har haft svamp før.

Behandling

Behandling af intimsvamp

Behandling af svamp er meget simpel og kan ofte klares på meget kort tid. Mange mænd oplever, at svampen forsvinder, allerede et halvt døgn efter behandlingen er begyndt, og der er derfor meget hurtig lindring, når først man begynder sin behandling af svamp.

Har man ikke haft svamp før, bør man opsøge egen læge eller eventuelt urolog, hvis man har mistanke om intimsvamp, så man sikrer, at man får den rigtige behandling.

Ellers består behandlingen af svamp med produkter, man ofte kan købe i håndkøb på apoteket. Det vil være en behandling bestående af tabletter, creme eller stikpiller.

Du har svamp hele tiden

Hvis du ikke vidste det i forvejen, så lad os slå fast, at der uafbrudt sidder svampesporer på din krop – og det er helt okay. Svampene er nemlig ikke til gene for os, så længe de ikke går i udbrud, for det er netop det, der giver problemerne.

Svampen der er ansvarlig for den lidelse, der kaldes intimsvamp, kaldes Candida og er en såkaldt gærsvamp.

Som så mange andre svampe kan Candida godt lide steder, der er varme og fugtige, og her passer de intime områder på kroppen perfekt. Derudover er steder som armhulen og fødderne ofte også steder på kroppen, der er gunstige for svampe.

Armhulen er af natur et varmt og fugtigt sted på kroppen, hvor fødderne for mange menneskers vedkommende er spærret inde i lukkede sko mange timer i døgnet.

Intimsvamp kan smitte

Undgå intimsvamp med kondom

Selvom intimsvamp ikke er en kønssygdom – og man derfor godt kan få intimsvamp uden at have haft sex – så kan intimsvamp godt smitte i forbindelse med samleje. Det er ikke sikkert, at man bliver smittet, men der er en risiko.

Derfor er det en god ide at tage sine forholdsregler og bruge kondom, hvis den ene er ramt af intimsvamp. På den måde kan man nemlig gardere sig mod smitte af intimsvamp. Opdager man efter samlejet, at man er ramt af intimsvamp, skal man underrette sin partner, så begge kan komme i behandling.

Generelt er der ikke en risiko for at smitte andre med intimsvamp, men ved samleje er der altså grund til at være forsigtig, fordi der opstår risikoen.