Kom lusene til livs

Kom lusene til livs

Nu varer det ikke længe, før sommerferien er forbi, og børnene igen skal tilbage på skolebænken. Det betyder et glædeligt gensyn med klassekammerater, og mulighed for leg i frikvartererne.

Det er dog også højsæson for lus i daginstitutioner og på skoler, hvilket er knap så belejligt. Når først lusene har fået fat i klassen, på stuen eller i familien kan det nemlig være svært at slippe af med dem igen.

Jo hurtigere man opdager lusene, jo hurtigere kan man komme dem til livs. Det er derfor vigtigt, at man er opmærksom på både sin egen og sine børns hovedbund – og særligt i disse måneder, hvor børnene igen er i kontakt med mange forskellige kammerater efter en lang sommerferie.

Sådan ved du, at dit barn har lus

Mit barn har lus

For at kunne bekæmpe dine børns lus, er det først og fremmest vigtigt, at du ved, hvordan du identificerer dem. Hvis du ikke er opmærksom på, om det kribler og krabler i dine børns hovedbund, kan få lus på kort tid blive til mange.

Lus og luseæg kan være svære at få øje på, da de mindste nyudklækkede lus kan være mindre en 1 millimeter lange. Når lusene bliver voksne, bliver de op til 3 millimeter, men det er altid en fordel at opdage dem før. Det kan man for eksempel gøre ved hjælp af et forstørrelsesglas.

Det er vigtigt, at man både holder øje med lus og luseæg, og man skal derfor både holde øje i hovedbunden og i selve hårstråene.

Hold øje med om dit barn klør sig i håret, men vær opmærksom på, at kløen i nogle tilfælde først begynder 14 dage efter, at man er blevet smittet. Det bedste er altså, at kæmme regelmæssigt.

Kæmning, kæmning, kæmning

Kæmning af lus

Regelmæssig kæmning er den bedste måde at forebygge lus og forhindre dem i at formere sig. Ved at kæmme regelmæssigt kan man nemlig opdage lusene på et tidligt tidspunkt, og samtidig forhindre æggene i at klække ud.

Det nytter dog ikke noget at kæmme en gang om ugen, hvis man ikke kæmmer håret på den helt rigtige måde. Først og fremmest skal man investere i en lusekam med tætsiddende tænder, og derefter følge en effektiv kæmmevejledning.

Det kan være en fordel, at håret gøres vådt inden kæmningen, og ofte bliver lusene mere tydelige, hvis man kæmmer, mens håret har balsam i. Kunsten når man kæmmer er, at være sikker på, at man får det hele med – helt fra hovedbund og ud til hårspidsen.

Det er vigtigt, at man tørrer tættekammen grundigt af med hvidt køkkenrulle, så man ikke jager lusene tilbage i hovedbunden. På den måde kan man også undersøge, om det i virkeligheden er lus, der er tale om.

Hvis man finder lus i håret, er det desuden vigtigt, at man er opmærksom på, at lusene sagtens kan sidde i sengetøj, huer eller i hårbørsten. Lus kan være levende op til 48 timer uden for håret, og man skal derfor sørge for, at disse ikke bliver benyttet i 48 timer. Alternativt kan man putte de ting, der kan indeholde lus i fryseren i et døgn, da det også er med til at dræbe lusene.

Brug lusemiddel

Brug lusemiddel

Det kan i nogle tilfælde være svært at komme af med lusene blot ved at kæmme. Heldigvis findes der andre former for behandling af lus.

Hedrin Once Gel er blot et eksempel på en lusebehandling, som både dræber lus og luseæg. Lusemidlet skal puttes i tørt hår, og der skal det sidde i minimum 15 minutter.

Der findes mange forskellige råd til, hvordan man kommer af med lus. Nogle har held med at smøre håret ind i olivenolie, mens andre bruger en lusestøvsuger. Det handler om at finde den behandling, der er mest effektiv for netop dig eller dit barn – og at kæmme regelmæssigt også selvom lusene er væk.