Kalktilskud – kun for gamle, slidte kroppe?

Kalktilskud

Ofte forbindes kalktilskud med noget, som gamle mennesker tager. Det skyldes nok ofte, at kalk forbindes direkte med knogler, og at mange derfor tænker, at man først får problemer med knoglerne, når man når en hvis alder.

Ikke desto mindre, er det langt fra sandheden. Der er faktisk en lang række perioder i et menneskes liv, hvor kalken er ganske nødvendig for en normal udvikling. Egentlig er kalk jo helt uundværligt, men mange får tilpasse mængder gennem deres daglige kost.

Dog kan der være særlige forhold der gør, at du skal være særlig opmærksom på dit indtag af kalk:

  • Hvis du er veganer eller vegetar. Da mange danskere får store dele af deres kalkindhold fra mælkeprodukter og fisk, skal man være opmærksom på behovet for at erstatte disse kilder til kalk.
  • Hvis du har et højt forbrug af tobak eller alkohol. Begge dele kan være skadelige for dine knogler, og derfor er det vigtigt, at kompensere for de skader, tobak og alkohol forsager.
  • Er i voksealderen. For at knoglerne kan vokse og udvikle sig ordentligt, er det vigtigt at kroppen har et højt kalkindhold at arbejde med.
  • Under og efter graviditet. Da barnet vil trække på dine kalkressourcer, er det naturligvis ganske essentielt, at du får lidt ekstra kalk, da du jo faktisk skal have kalk nok til to menneskekroppe.

Er tilskud nødvendigt?

Det er naturligvis individuelt, om man har brug for kalktilskud, eller om man indtager nok gennem kosten. Passer man på en af overstående, så er det helt sikkert værd at overveje, hvorvidt man skal begynde på et kalktilskud.

Samtidig har alderen absolut også en rolle at spille i forhold til, hvor meget kalk din krop har brug for. Voksne menneskers knoglemasse minimeres med op til 1 procent om året, og derfor er det klart, at jo flere somre du har på bagen, jo større er risikoen for, at knoglerne kan have brug for lidt hjælp.

Heldigvis findes der et hav af forskellige kalktilskud, som kan hjælpe dig og dine knogler på vej mod topform.

Adfærd er ligeså afgørende som alder

At ældre mennesker har brug for mere kalk, er altså ikke forkert. Men det er ikke alene alderen, der spiller ind. Der er nemlig også en masse afledte effekter, som man ikke nødvendigvis behøver være gammel for at blive ramt af. Derfor kan et kosttilskud som Unikalk, være vejen frem.

Her får du nemlig også et ekstra skud D-vitamin, som kan være gavnligt, hvis du eksempelvis ikke udsættes for særlig meget sollys i løbet af året. Noget der blandt andet kan afledt af en dårlig førlighed.

Derudover spiser mange ældre ikke mad i de mængder, som velvoksne unge mennesker gør. Så hvis man hører til dem, der ikke går to gange, når der er buffet, er det måske også værd at overveje, om man får nok kalk ind gennem sin daglige kost.