Det kan snart være slut med hormonbehandling ved overgangsalderen

Hormonbehandling

I de seneste mange år har det været sådan, at de kvinder, som lider af gener ved overgangsalderen, har fået en hormonbehandling. Det går i grove træk ud på, at man tilfører kroppen det østrogen, som kroppen ikke længere selv producerer stabilt.

Sådan behøver det dog ikke være fremover. På en stor konference for europæiske gynækologer lød de afsluttende bemærkninger fra sammenslutningen af europæiske gynækologer, at man fremover ville anbefale stoffet DT56a frem for hormoner til denne behandling.

Overgangsalderen resulterer i en række forandringer i kroppen, som egentlig er naturlige, men som kan medføre en række gener.

Disse gener er noget som hedeture, humørsvingninger, uregelmæssig menstruation, dårlig søvn og flere andre symptomer.

Den store gevinst er færre bivirkninger ved DT56a

Det helt store trækplaster ved DT56a i forhold til den traditionelle hormonbehandling er, at der er væsentligt færre bivirkninger. Det til trods for, at stofferne arbejder på en sammenlignelig måde.

Begge former for behandling stimulerer østrogenreceptorerne i hjernen, men hvor hormonbehandlingen også tilfører hormoner, gør DT56a det ikke.

Det betyder, at bivirkninger som forøget risiko for kræft i livmoderen og brystkræft samt en forhøjet risiko for blodpropper ikke er til stede ved DT56a. Derfor gik formanden for den europæiske sammenslutning af gynækologer ud og sagde, at anbefalingen fremover bør være et kosttilskud med DT56a og ikke hormonbehandling.

DT56a behandler næsten alle de symptomer og gener, som en hormonbehandling gør – eneste undtagelse er menstruationsforstyrrelser, som ikke bliver behandlet af stoffet.

Kosttilskud mod overgangsalderens gener

Kosttilskud mod overgangsalderen

DT56a kan kun findes i produktserien Femarelle, som kom på markedet i Danmark tidligere i år. Det har dog været solgt i flere år i vores nabolande Sverige og Norge, så det er i og for sig ikke et nyt produkt på den måde.

Det aktive stof udvindes af en særlig sojabønne, og Femarelle-produkterne er kosttilskud, som sælges i blandt andet apoteket – både fysiske og online. Femarelle indeholder desuden også andre stoffer, som er med til at styrke knoglerne.

Endnu har den danske gynækologforening ikke taget stilling til, hvorvidt medlemmerne skal anbefale DT56a og Femarelle som førstevalg. Dog har Politiken snakket med en gynækolog, som har anbefalet produktet til sine patienter gennem et stykke tid.

Den europæiske sammenslutning af gynækologer lægger også vægt på, at stoffet er grundigt videnskabeligt testet, og derfor bør den danske gynækologforening have et godt grundlag at træffe en beslutning ud fra.

Generne skylder kroppens ændringer

Når en kvinde når overgangsalderen, er der en række processer i kroppen, som bliver ændrede. Det er disse ændringer, som resulterer i de gener, mange kvinder oplever.

Op imod 80 procent af alle kvinder oplever hedeture i en vis udstrækning, nogle gange sammen med hjertebanken. Derudover vil nogle kvinder opleve underlivsproblemer med tørre slimhinder, som kan resultere i skedesvamp, blærebetændelse med mere.

Helt overordnet er det springende punkt, at kroppens produktion af kønshormonerne østrogen og progesteron svigter. Først vil produktionen begynde at svinge, når overgangsalderen sætter ind, og senere vil produktionen helt ophøre.

Det er denne opbremsning i produktionen af hormonerne, som er skyld i symptomerne og generne. Det er også grunden til, at man behandler generne med netop at tilføre de hormoner, der ikke længere produceres.