Vidste du det? Her er 5 forkortelser du aldrig har tænkt over

5 forkortelser du ikke kender

Du kender nok osv., etc., mm. og mange flere forkortelser, du selv bruger, når du skriver et eller andet. Forkortelser er gode til at give den fulde forståelse uden at bruge så meget plads – derfor bruges det også i høj grad i situationer som sms’er og chatbeskeder på eksempelvis Facebook.

Dog kræver forkortelser, at man er nogenlunde enige om, hvad de forskellige forkortelser står for, ellers kan en sætning eller en titel ende med at blive mere forvirrende, end hvis forkortelsen ikke var der.

Lyder sætningen, ”vi skal have købt ind til når, Jens, Kasper og Katrine mf. kommer på besøg”, så skal man vide, at ’mf’ betyder ’med flere’. Hvis man tror, det står for ’mine fjender’, bliver der nok købt lidt anderledes ind.

For at sikre mod den slags ubehagelige overraskelser, bringer vi herunder 5 forkortelser, man ser overraskende tit, men som man måske ikke helt ved, hvad betyder.

Når ejendomsmægleren er MDE

Det er ikke alle ejendomsmæglere, der er MDE, men det er langt størstedelen. Det betyder nemlig ’Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening’.

Det er en lille forkortelse, man som ejendomsmægler ofte vil sætte bag sin titel. Vil man se et eksempel, kan man kigge på Det Runde Hus, som er ejendomsmægler i Allingåbro på Djursland. Her har ejendomsmæglerne sat MDE ind i titlen.

Medlemskabet af Dansk Ejendomsmæglerforening bliver brugt som et valideringsstempel, og der er også en række fordele ved medlemskabet.

Når MB’en bliver interviewet

Det hænder, at man ser en lokalpolitiker udtale sig til enten tv eller på skrift. Her kan man let støde på forkortelsen ’MB’, som simpelthen betyder, at vedkommende er medlem af Borgerrepræsentationen.

Det er altså også en københavner, der er tale om, fordi det er her, byrådet kaldes Borgerrepræsentationen.

Ofre vil man se MB-mærkatet i tv som en del af titlen, når MB’en bliver interviewet, og der kommer en lille grafik op med vedkommendes navn. I skriftlige medier kan det også hurtigt sættes på af journalister, der hellere vil bruge plads på historien end lange titler.

Internettet er bygget på http(s)

Okay, helt teknisk er nettet væsentligt mere end bare http, men det er en stor del af det, vi brugere oplever på nettet. Forkortelsen dækker nemlig over HyperText Transfer Protocol, som bruges til kommunikation på nettet.

Det er nu engang det, internettet handler om – at sende information fra det ene sted til det andet, og så surfer man på den måde.

I disse tider med internet- og cybersikkerhed i fokus er det måske også værd at forklare, at https står for HyperText Transfer Protocol Secure. Det er en krypteret version af http.

Alle har brugt et USB-stik

Om det har været for enden af et kabel, eller om det har været en lille pind med lagerplads, så har så godt som alle prøvet at bruge et USB-stik.

Det er nok alligevel de færreste, der ved, at USB står for ’Universal Serial Bus’.

USB-standarden dækker over en række forskellige standarder inden for blandt andet kabler, stik og dataoverførsel og blev vedtaget af en række store IT-virksomheder i 1996.

Advokaterne der er (L) eller (H)

Lidt ligesom med ejendomsmæglerne øverst i artiklen kan advokater også sætte et lille vedhæng på deres titel i form af (L) eller (H). Det gør det også gerne, fordi der er nemlig lidt status forbundet med det.

(L) betyder nemlig, at advokaten har møderet for Landsretten. Eksempelvis skal man have overstået en prøve for at vise, at man har styr på sine ting, inden man får lov at prøve sager i Landsretten.

(H) betyder, at en advokat har møderet for Højesteret. Der er altså endnu mere prestige i dette. For at opnå møderet for Højesteret skal man jævnligt føre sager for Landsretten.