Kørekortet er ikke i fare på cykel – men tænk dig om alligevel

Cykl ikke i beruset tilstand

December er ikke kun måned for hygge og gaver – det er også højsæson for julefrokoster. Ved mange julefrokoster indgår der alkohol, og det får heldigvis mange til at lade bilen stå, men nogle tyer til cyklen i stedet.

Her er det, at mange siger, at hvis man kører på cykel med alkohol i blodet, kan man godt miste sit kørekort.

Problemet med det udsagn er, at det er decideret forkert. Det selvom det er dumt at køre på cykel, når man er fuld. Man kan ikke miste sit kørekort, hvis man kører fuld på cykel.

Blandt andet er det noget, denne advokat i Hadsten fortæller på sin blog i meget tydelige vendinger. Han skriver:

En hyppig hørt myte indenfor juraen er, at hvis man kører fuld på cykel, så risikerer man at miste sit kørekort til bil.

Det passer imidlertid ikke. Klip i kørekortet gives, hvis du kører et motorkøretøj i spirituspåvirket tilstand. Ikke en cykel.

Men hvad er så reglerne for at køre på cykel med alkohol i blodet?

Det er ikke som udgangspunkt ulovlige, men…

Måske lidt overraskende er det ikke ulovligt at have alkohol i blodet, når man hopper på jernhesten. Det hele kommer an på, hvorvidt man er i stand til at cykle på en forsvarlig måde.

Det samme gælder i øvrigt heste og hestekøretøjer. Det fik politiet flettet ind i et svar på deres hjemmeside. Det handler om, at hverken en cykel eller en hest er motoriserede køretøjer.

Man må ikke være påvirket i en sådan grad, at man ikke kan føre køretøjet på betryggende måde. Det gælder både alkohol, men det kan også være sygdom, overanstrengelse, søvnmangel eller andre ting.

Derfor kan det altså alligevel godt være ulovligt at køre på cykel i påvirket tilstand – der er bare ikke en fast promillegrænse at forholde sig til.

Hvad så med elcykler – der er jo en motor?

El-cykel

Der er den ting med elektriske motorer i den størrelsesorden, man ofte finder på elcykler, at de ikke bliver klassificeret som egentlig motorer. Det samme gælder elektriske løbehjul, hoverboards og den slags køretøjer.

For at en elmotor ikke gør en cykel til en elcykel, skal den overholde en række krav.

  • En el-hjælpemotor må kun afgive effekt, når cyklens pedaler eller lignende samtidig betjenes.
  • En el-hjælpemotor må højst have en effekt på 250 W.
  • En el-hjælpemotor må kun afgive effekt ved hastigheder på 25 km/h eller derunder.

Hvis disse krav overholdes, vil cyklen stadig høre under lovgivningen for cykler og ikke knallerter. Kører man fuld på knallert, kan man miste kørekortet, men det kan man ikke på cykel.

Lovligt ja, men klogt?

En ting er, at det muligvis kan være lovligt at køre på cykel, når man har fået lidt indenbords, eller at man i hvert fald ikke kan miste kørekortet.

Noget andet er, om man bør gøre det.

I disse mørke tider er det nok en bedre ide at lade alle former for køretøjer stå efter en julefrokost, hvor man har fået alkohol, og i stedet arrangere at blive hentet eller tage med en taxa.

På den måde sikrer man sig, at man hverken udsætter sig selv eller andre for unødige farer i den ellers så søde juletid.