Kom din forkølelse til livs

I det tidlige forår er der ofte rigtig meget sygdom i luften. Det gælder både influenza symptomer, ondt i halsen og slemme forkølelser, der kan være svære at komme over. En af grundene til at mange døjer med forkølelse i det tidlige forår er, at solen så småt er begyndt at kigge frem på trods af at temperaturerne stadig er kolde. Mange glemmer, at der på trods af lysere morgener og mere sol, stadig er behov for rigeligt med beklædning.

På den måde når vi altså at fryse, og det kan fremtvinge en slem forkølelse. Når forkølelsen først har meldt sin ankomst, kan det være svært at komme af med den igen. Man føler sig tilstoppet og snottet, og man kan i nogle tilfælde have svært ved at synke eller have trykken for ørerne.

Det er altså ikke rart at være forkølet, og det kan resultere i hovedpine, hosteanfald, utilpashed og i nogle tilfælde også feber. Man kan dog godt nå ikke at blive decideret syg af forkølelse, men det kræver, at man reagerer hurtigt. På den måde kommer man den nemlig til livs, inden den når at udvikle sig til reel sygdom.

Hvordan opstår forkølelse?

Man er ikke altid selv ansvarlig for at være blevet forkølet. I langt de flest tilfælde skyldes forkølelse nemlig, at man bliver smittet med en virus. Der findes over hundred forskellige vira, der ved smitte kan forårsage forkølelse. Man bliver smittet gennem dråber, der overføres gennem nys og hoste eller gennem vores hænder. Når man først har virussen på hånden, og fører den op til for eksempel øjnene, er man højest sandsynligt smittet, og det er den mest almindelige måde at blive smittet på.

Virussen fra forkølelse kan leve på huden i mange timer, hvorfor det er vigtigt, at man husker at vaske sine hænder og prioriterer hygiejnen i højere grad end normalt, når man pudser næse eller nyser i hænderne. Der er størst chance for at blive smittet i starten af en forkølelse, og det er derfor vigtigt, at man er ekstra omhyggelig netop der.

Sådan lindres forkølelse

Der findes ingen effektive lægemidler mod forkølelse, men der findes en række forskellige midler, der kan være med til at lindre symptomerne.

Den stoppede næse kan i mange tilfælde være det mest generende ved en let forkølelse. Tilstopningen gør det svært at trække vejret, og det skyldes, at næseslimhinden ofte bliver hævet, når man er forkølet. For at komme en stoppet næse til livs, kan man benytte Zymelin næsespray, som kan være med til at dæmpe hævelsen af næseslimhinden og dermed skabe luft.

Man kan også lindre symptomerne ved forkølelse ved at holde hovedet over en gryde eller et fad med varmt vand. På den måde kan man nemlig indånde dampen, og det har en lindrende virkning på både ondt i halsen og en tilstoppet næse.

Endeligt kan det virke lindrende at have sit hoved placeret højt, når man sover om natten, da det også kan være med til at få hævelsen af næseslimhinden til at forsvinde.

Gode råd

  • Undgå rygning når du er forkølet
  • Undgå fysisk aktivitet
  • Vær opmærksom på god hygiejne
  • Brug Zymelin næsespray
  • Sov med hovedet høj placeret