Lejer du et værelse ud? Sørg for at have en god kontrakt

Udlejnings kontrakt

Det er meget normalt at leje en del af ens bolig ud, hvad enten det er en større del af ens hus, eller om det bare er et værelse i en lejlighed. Uanset hvad er det altid en god ide at have en kontrakt på udlejningen, så aftalen ikke bare er mundtlig.

Derudover er det også en god ide at få professionelle til at kigge kontrakten igennem, med mindre man har stor erfaring med denne type kontrakter.

Mange får ikke tænkt over det hele, når de selv laver en kontrakt første gang de eksempelvis skal leje et værelse i en lejlighed ud.

Det er vigtigt at få alle detaljerne med, og det er vigtigt, at kontrakten lever op til de generelle regler, der er inden for lejeret.

Få hjælp fra en advokat

Den oplagte mulighed for at sikre sig, at ens kontrakt lever op til de krav, der er fra lovens side, er selvfølgelig at få en advokat til at kigge kontrakten igennem.

Flere advokater tilbyder at udarbejde kontrakten for dig, og så den måde er du sikret ordentlige vilkår. Nogle advokater, som denne advokat i Hadsten, gør det for en fastpris. Så er du også sikret, at omkostningerne ved lejekontrakten ikke løber løbsk.

Ud over det lovmæssige, som selvfølgelig skal være i orden, er der en række forhold, man skal være opmærksom på, når man lejer ud.

Herunder er tre vigtige elementer at overveje i en lejekontrakt, når man lejer dele af sin bolig ud. Det er ikke sikkert, de behøver være i kontrakten, og det er ikke sikkert, hvad der skal stå, men det er en god ide at overveje dem.

Fællesartikler og budgettet for dem

Fællesbudget

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at der er noget, der skal være fælles, når man deler bolig. Faktum er dog, at mange deler et eller andet. Det kan bare være opvaskemiddel og toiletpapir, men andre deler også krydderier, brød og meget andet.

Om det skal skrives i kontrakten er selvfølgelig individuelt, men det er værd at overveje for at sikre, at man ikke ender med en misforståelse.

Eventuelt kan der også skrives i kontrakten, hvornår og hvem der køber hvad.

Rengøring og orden

Dette punkt er ikke en overraskelse, for det handler trods alt om, hvordan man skal indrette sig i forhold til hinanden. Ikke desto mindre er det en god ide at overveje, hvad man gerne vil på dette punkt, når man laver kontrakten.

Folk er meget forskellige i forhold til, hvornår og hvor tit der skal gøres rent, være ro, hvor mange gæster der er plads til, hvornår opvasken skal tages og alt den slags.

Derfor er det en klar opfordring til at få gjort sig overvejelser om dette på forhånd, så man ikke løber ind i en situation, hvor det bliver surt at bo sammen med sin lejer.

Indretning af økonomien

Udlejning og økonomi

Økonomien er selvsagt vigtig, når det kommer til at leje eller udleje, og der er mange måder at strukturere husleje på. Ud over selve lejen kan der nemlig være alt det omkringliggende som internet, vand, forsikring og den slags.

Hvordan man har det bedst med at indrette sig er selvfølgelig individuelt, men også i forhold til lejeren er det en god ide at lægge fast, hvad der er med i huslejen, og hvad der eventuelt ikke er.

Måske vil man ikke selv have tv i lejligheden, men det vil lejer gerne – skal der så være mulighed for, at lejer tilmelder tv? Og skal udlejer så have adgang til dette?

Der er mange grunde til, at man skal finde en fornuftig indretning af økonomien i en lejekontrakt, og den kan se ud på mange forskellige måder.

Lav en husorden

En måde at lave en mere overkommelig kontrakt men stadig have specificeret mange ting, som en lejer er forpligtet til, er ved at have en husorden, som er nævnt i kontrakten.

På den måde kan man også lave ændringer løbende, hvis man støder ind i en situation, som ikke er dækket af kontraktens forhold. Så ændrer eller tilføjer man til husordenen, som stadig er bindende, men man skal ikke have udfærdiget en helt ny kontrakt.