Overvejer du en menstruationskop? Det skal du vide, før du beslutter dig

Kvinde-holder-menstruationskop

Der har den seneste tid været stort fokus på miljøet, med affaldssortering, mindre brug af plastik samt mindre brug af engangsprodukter. Dette gælder især også kvinders hygiejneprodukter, når de har deres menstruation. Et emne som til tider stadig er tabubelagt.

I et forsøg på at mindske brugen af engangsbind og tamponer, er der blevet produceret både genanvendelige bind, trusser og også menstruationskopper. Sidstnævnte har dog været længere tid på markedet end de to andre alternativer.

En menstruationskop deler vandende blandt kvinder, og mens nogle synes, at det er et godt alternativ og virker nemt, er der andre kvinder, som synes, det virker ulækkert og besværligt at have med at gøre. Hvis du er en af dem, som er lidt i tvivl om, hvorvidt en menstruationskop er noget for dig, så læs med her, hvor vi har samlet både fordele og ulemper ved den lille kop.

Hvad er det, og hvordan virker det?

En menstruationskop er en lille tragtformet kop lavet af 100% blød silikone. Den fungerer ved at opfange menstruationsblodet inde i kroppen, i stedet for at opsuge det, som bind og tamponer gør.

Når først koppen er sat på plads, mærker du ikke noget til den. Den er yderst fleksibel, og tilpasser sig din krops bevægelser, så du ikke risikerer lækager eller irritation.

Fordele

OrganiCup er en af de mest kendte mærker inden for menstruationskopper. Med OrganiCup findes der en del fordele, som ikke findes ved brug af almindelige engangsbind eller tamponer. De to mest åbenlyse fordele er bl.a. omkostningerne og det miljømæssige aspekt, som også har gjort, at flere og flere vælger at benytte sig af en menstruationskop.

 1. Der spares rigtig mange penge på bind og tamponer
  En OrganiCup kan holde i op til 10 år, og koster under 200 kr. Det er en besparelse på mange tusinde kroner hvert år, som du ellers ville have brugt på bind eller tamponer.
 2. Du slipper for at ’glemme’ at købe bind eller tamponer
  Du skal ikke længere huske at tjekke op på beholdningen af bind eller tamponer på badeværelset, og dermed risikere ikke at have nogen på lager. Her har du altid koppen lige ved hånden.Hygiejneprodukter-til-kvinder
 3. Du må sove med din OrganiCup
  Koppen må faktisk være i kroppen i op til 12 timer – det er altså længe!
 4. Du sparer miljøet for unødvendigt affald flere gange årligt
  Du smider ikke længere en masse engangsprodukter ud i skraldespanden, som øger affaldsmængden hvert år, og det er godt for miljøet.
 5. Ingen lugt
  Der er ikke længere nogen lugt forbundet med din menstruation, fordi koppen ikke kommer i kontakt med luft, som både bind og tamponer gør, hvilket resulterer i dårlig lugt.
 6. God for dit underliv
  En menstruationskop udtørrer ikke slimhinderne og er derfor bedre for din ph-balance i kroppen.
 7. Nem at bruge
  Når du først har lært at indsætte den korrekt, vil en OrganiCup være meget nem at bruge.

Ulemper

Lige såvel som der findes mange fordele ved den lille kop, er der også nogle ulemper ved den, som vi vil se nærmere på her.

 1. Sviner lidt mere end bind og tamponer
  Det kan svine lidt mere, når koppen skal tømmes, end ved brugen af bind og tamponer, og nogle vil måske have svært ved dette på offentlige toiletter.
 2. Kræver en del forsøg
  Nogle vil måske ikke sige, at dette er en ulempe, men som førstegangsbruger af en OrganiCup kræver det lidt øvelse, før koppen sidder, som den skal. Dette kan afskrække nogle, hvis de ikke føler, at det kan lade sig gøre.
 3. Ulækkert
  Nogle kvinder vil ikke have et problem med at tage koppen ud og tømme den, mens andre finder det grænseoverskridende og ulækkert at skulle hælde indholdet ud i toilettet.
 4. Problemer med at tage koppen ud igen
  Der kan være problemer med at få koppen ud, hvis ikke dette gøres korrekt. Det er vigtigt at huske, at du ikke skal trække i stilken på koppen, men derimod tage fat i bunden og hive den forsigtigt ud.

Lyt til din krop og dit behov

Det kan være grænseoverskridende at skifte fra noget velkendt til noget helt nyt. Derfor er det også vigtigt, at du lytter til din krop, og de behov du har, før du kaster dig ud i at bruge en menstruationskop. Det er kun dig selv, der kan afgøre, om det er noget for dig.

OrganiCup findes i to forskellige størrelser, så du helt sikkert kan finde en, der passer til dig og din krop.