Overvejer du et karriereskift?

Karriereskifte

Føler du, at du er kørt fast i dit arbejdsliv? Trænger du til at prøve kræfter med noget andet? Overvejer du et karriereskift? Så er du ikke den eneste. Faktisk overvejer næsten hver anden dansker at skifte karrieren ud med en anden, men der kan være langt fra overvejelse til handling.

At lave et karriereskifte kræver mod, da man vil starte forfra i sin karriere. Derudover kræver det, at man er motiveret til at starte op med en ny karriere i en ny branche. Uden motivation bliver karriereskiftet udfordrende, og man vil møde en masse forskellige psykologiske barriere.

Når man kaster sig ud i et karriereskifte, får man ofte tankerne om, at det ikke kan lade sig gøre grundet manglende erfaringer eller uddannelse – eller at man ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk, hvis man skifter branche. Økonomien er en væsentlig overvejelse, da man både skal have råd til sine faste udgifter, mad, tøj og så videre. Derfor kan det være svært at kaste sig ud i en ny uddannelse, hvor indtægten pludselig falder til det halve eller mindre.

Tjen penge under uddannelsen

Særligt hvis økonomien er en af de ting, der holder dig tilbage, bør du overveje hvilke muligheder, du har for at tjene penge under eventuel uddannelse i forbindelse med karriereskiftet. En mulighed kan være et deltidsjob, mens du gennemfører en uddannelse eller en række kurser.

Er du på dagpenge, kan du søge om selvvalgt uddannelse gennem jobcenteret. Dermed vil du være sikret, at du fortsat modtager dine dagpenge.

Det kan også være, at dit karriereskifte betyder, at du kan tjene penge sideløbende med skiftet. Starter du op som selvstændig eller iværksætter, kan du drive din forretning sideløbende med, at du udvider dine kompetencer. Det kan dog være en hård start, alt efter hvilken branche du starter op i.

Der findes også uddannelser, der gør dig i stand til at bruge dine tillærte evner sideløbende med uddannelsen, og dermed tjene penge mens du uddanner dig – og på det du uddanner dig til. Det er for eksempel gældende, hvis du tager en hypnoseuddannelse. Allerede efter første undervisningsgang er du i stand til at bruge hypnose og dermed også påbegynde behandlinger af klienter. For at blive endnu bedre til dit fag, er det desuden vigtigt, at du øver dig på de tillærte teknikker og viden – lige som det også ville være det med alle andre uddannelser.

Søg opbakning fra familie og venner

Opbakning fra familie og venner

Et karriereskifte kan være hårdt. Du kaster dig ud på dybt vand, og først her skal du lære at svømme. Det er hårdt – og derfor er det også vigtigt, at du er motiveret til at gennemføre skiftet. Men din egen motivation er ikke altid nok til at bære dig gennem processen.

Det er vigtigt også at få støtte og opbakning fra familie og venner. Uden deres opbakning er der risiko for, at du mister din motivation, eller at du føler, at du svigter dem, der står dig nærmest, fordi du bruger mere tid på dit karriereskifte end du gjorde, da du passede dit tidligere arbejde.

Det er også dine nærmeste, der kan hjælpe dig med at genfinde motivationen, hvis du undervejs har lyst til at droppe det hele igen. Den følelse er normal at få, hvis man møder meget modgang, men med opbakning fra dine nærmeste, kan du lettere komme igennem selv de hårde tider.