Overvejer du selv at sælge din bolig? Det skal du være opmærksom på

Tænk over disse ting når du skal sælge dit husMange danskere er gennem de seneste år hoppet med på den såkaldte second hand bølge. Det er blevet en kultur, at vi prøver at finde brugte ting i takt med, at vi sælger det, vi ikke længere har brug for.

Der findes masser forskellige apps og hjemmesider, der har det formål, at brugerne kan bytte, sælge og købe ting, som ofte opfattes som en slags win-win-situation for begge parter. Vi sælger vores tøj, cykler, biler og børnenes legesager, som ikke længere er interessante.

Man er dog også lige så stille begyndt at se en tendens til, at mange vælger sin ejendomsmægler fra og i stedet forsøger sig med selvsalg af sin villa, lejlighed eller sommerhus. På den måde kan man spare ejendomsmæglerens dyre salær, som typisk løber op i omkring 100.000 kroner alt efter boligens salgspris.

Man skal dog være yderst opmærksom, hvis man vælger selv at stå for sin bolighandel. Det kan nemlig være svært selv at vurdere sin bolig og derudover kan det også være svært at markedsføre sin bolig på samme måde, som det er muligt for en ejendomsmægler.

Gør din bolig attraktiv – og salgsklar

Gør dit hus rent hvis det skal sælges

Mange ejendomsmægler er specialister i at gøre boliger klar til salg. De ved, hvad der skal til, og hvilke tiltag der kan gøre, at boligen hurtigere bliver solgt, eller stiger i værdi. Det kan være svært selv at gøre sin bolig mere attraktiv, da man ofte har stirret sig blind på de fejl og mangler, som boligen kan have.

En ejendomsmægler vil som regel råde sælgeren til nogle specifikke tiltag. Det kan blandt andet være:

  • At male vægge og lofter hvide
  • Rydde op
  • Gøre rent og lufte ud før en fremvisning
  • Pudse vinduer
  • Skabe en god stemning

Det handler nemlig om at give den potentielle køber en følelse af at kunne se sig selv bo i boligen. Derudover handler det om at fremhæve boligens stærke sider og muligheder.

Rigtig mange ejendomsmæglere har stylister, der kan hjælpe med at shine en bolig op, så den bliver salgsklar. Andre har mange års erfaring i branchen, der giver dem kompetencerne til at kunne gennemskue, hvilke forbedringer der skal til. Det sidstnævnte gælder blandt andet hos Det Runde Hus, som er en ejendomsmægler i Randers området. Her er man grundet mange års erfaring specialiseret i at gøre en bolig salgsklar.

Hvis man gerne vil sælge sin bolig selv, kan det være en god idé at bede om familie og venners ærlige mening – de kan nemlig ofte se de fejl og mangler, som man ikke som sælger, selv kan få øje på.

Undgå fælder – hav styr på dokumenterne

Hav styr på dokumenterne når dit hus skal sælges

De fleste ejendomsmæglere er til for at en bolighandel skal foregå på den helt rigtige måde. De har styr på dokumenterne, og de ved hvilke dokumenter, der er vigtigt i en salgsproces. Hvis du selv vil stå for salget af din bolig, er det vigtigt, at du sætter dig ind i hvilke dokumenter, der skal være på plads, før du starter salgsprocessen.

Du skal især have styr på disse dokumenter, inden du igangsætter et selvsalg:

  • Forsikring
  • Ejendomsdatarapport
  • Tilstandsrapport
  • Elrapport
  • Energimærke

Dokumenterne er forskellige alt efter hvilken type bolig, man skal sælge. Hvis det er en lejlighed, skal man også have styr på et ejerlejlighedsskema, og hvis det er en andelsbolig, vil det være en klar fordel at stifte bekendtskab med en andelsboligforespørgsel.

I mange tilfælde vil det desuden være en fordel at tage kontakt til sin bank. Her kan man fremlægge sine planer om selvsalg og få bankens accept af, at boligen må sælges. Det kan især være aktuelt, hvis handlen giver underskud.

Man kan altså godt gå udenom en ejendomsmægler, men det kræver, at man gør en indsats i forhold til både det praktiske og husets tilstand. I mange tilfælde kan det dog godt betale sig at henvende sig til en ejendomsmægler, da man på den måde er sikker på, at hussalget foregår efter bogen, og at prisfastsættelsen er korrekt set ud fra det nuværende boligmarked og beliggenheden.