Sådan får du en pæn og velplejet græsplæne

Flot graesplaeneEr din græsplæne ujævn, eller er den bare trist og uplejet at se på? Så bør du læse videre i denne artikel. Her får du nemlig gode råd til, hvordan du får en pæn og velplejet græsplæne, som du har lyst til at opholde dig på og vise frem.

Rigtig mange ønsker en flot, grøn græsplæne, som står skarpt, og som børnene frit kan lege på. Det betyder blandt andet, at der ikke bør være bare huller i græsplænen eller mos, ukrudt og muldvarpeskud, som stikker op.

Vil du gerne en præsentabel græsplæne, kan du herunder læse mere om, hvad du kan gøre for at få den grønne, flotte græsplæne du drømmer om.

Tromling af græsplæne

Har du ujævnheder i din græsplæne, kan det være, at du skulle overveje at tromle den. Ved tromling af græsplænen presses ujævnheder såsom sten og muldvarpeskud ned i jorden, således at jorden bliver mere jævn.

Tromling af græsplæne har således flere fordele. Det kan være med til at gøre græsplænen mere flad og præsentabel, og samtidig gøre græsplænen mere behagelig at gå og lege på. En flad græsplæne gør det desuden nemmere at slå græsset.

Det anbefales at benytte plæneluftning eller vertikalskæring efter tromling af græsplænen, hvis du vil sikre dig et flottere resultat.

Græsslåning

Mand slaar graes

Græsslåning eller græsklipning bør gøres jævnligt. Særligt i sommerhalvåret bør du klippe græsplænen ofte, da græsset vokser meget i løbet af foråret og sommeren. Ved at slå græsset hyppigt kan du forebygge, at der kommer ukrudt i græsset, samtidig med at du får en tæt græsplæne med græsstrå, der ikke er for lange, men som ser friske og nyklippede ud hele tiden.

Plæneluftning eller vertikalskæring

Plæneluftning og vertikalskæring er begge gode metoder til pleje af græsplænen. Ved plæneluftning bruges spyd til at lave huller i græsplænen i forskellige dybder. Dette kan være med til at sikre, at græsset bedre kan brede sig og vokse, samtidig med at det giver mulighed for at regnvandet bedre kan komme ned i jorden og give næring til rødderne.

Ved vertikalskæring bruges en maskine med tætte skær, som laver lodrette snit i græssets øverste lag, og fjerner på den måde ukrudt og mos fra græsplænen. Med vertikalskæring kan du således blive fri for mos og ukrudt og få en flottere og mere velplejet græsplæne.

Topdressing af græsplæne

Har du bare huller i græsplænen, hvor der ikke er græs, og er græsplænen samtidig ujævn, kan det være en mulighed at benytte topdressing. Topdressing kan bestå af sand, kompost, jord eller en kombination af disse, som spredes ud over græsplænen.

Dette gør, at både plænen og græsset bliver mere jævnt, så man undgår bare områder uden græs. Derudover kan topdressing være med til at forbedre vækstbetingelserne, så man får en sundere og pænere græsplæne.

Anlæg af ny græsplæne

Er græsplænen helt ødelagt, kan det være nødvendigt at anlægge en ny græsplæne. Du kan anlægge ny græsplæne ved enten at benytte rullegræs eller ved såning. Rullegræs er den hurtigste metode, da du allerede kan betræde græsset efter ca. 14 dage. Rullegræs er dog også en dyrere løsning end såning af græs.

I begge tilfælde er det dog nødvendigt, at jorden forarbejdes, inden du anlægger din græsplæne, hvis du vil sikrer dig et flot og holdbart resultat.